Beta-blokatori mogu smanjiti rizik od razvoja demencije


Beta-blokatori mogu smanjiti rizik od razvoja demencije

Rezultati istraživanja provedenog na 774 muškarca, pokazali su da uzimanje beta-blokatora, lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka, može smanjiti rizik od razvoja promjena na mozgu koje mogu dovesti do Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Blokatori beta-adrenoreceptora djelotvorni su i dobro se podnose u liječenju hipertenzije (povišeni krvni tlak). Iako mnogi hipertenzivni bolesnici reagiraju na monoterapiju beta-blokatorima, oni se često rabe u kombinaciji s diureticima ili vazodilatatorima.

Osim za liječenje hipertenzije, beta-blokatori se primjenjuju i u liječenju ishemijske bolesti srca, srčane aritmije, insuficijencije srca, drugih kardiovaskularnih bolesti, glaukoma, hipertireoze te neuroloških bolesti. U poznatije beta-blokatore ubrajaju se propranolol, atenolol i metoprolol.

Inače, od ranije je poznato da je hipertenzija čimbenik rizika za demenciju, obzirom da povišeni krvni tlak može oštetiti male krvne žile koje opskrbljuju mozak krvlju, a usljed nedostatka kisika i hranjivih tvari, moždane stanice mogu umrijeti.

Vaskularna demencija je drugi najčešći uzrok demencije nakon Alzheimerove bolesti, a javlja se kada je protok krvi u mozgu oslabljen.

Također, treba istaknuti da je ovo istraživanje pokazalo da je razina oštećenja u mozgu koja se povezuju s Alzheimerovom bolesti bila upola manja u ispitanika koji su uzimali beta-blokatore.

Jednako tako, treba naglasiti da ovo istraživanje podržava ideju da se liječenjem hipertenzije u srednoj životnoj dobi mogu spriječiti kognitivna oštećenja i demencija u starijoj životnoj dobi.

Izvor:
American Academy of Neurology annual meeting