Bubrežni kamenci mogu povećati rizik od nakupljanja kalcija u krvnim žilama


Bubrežni kamenci mogu povećati rizik od nakupljanja kalcija u krvnim žilama

Prema rezultatima novog istraživanja, u pacijenata s ponavljajućom pojavom stvaranja bubrežnih kamenaca postoji mogućnost stvaranja nakupina kalcija u krvnim žilama, što objašnjava njihovu veću sklonost razvoju srčane bolesti.

Očito je da su bubrežni kamenci čimbenik rizika za kardiovaskularnu bolest poput hipertenzije, povišenog kolesterola ili dijabetesa, ističu stručnjaci.

Smatra se da je krajnje vrijeme da se bubrežne kamence shvati ozbiljno u odnosu na rizik od kardiovaskularne bolesti, te da se poduzmu mjere preventivnog praćenja i liječenja, uključujući promjenu prehrane i načina života.

Naime, osobe s bubrežnim kamenci su izložene većem riziku od razvoja hipertenzije, kronične bubrežne bolesti i srčane bolesti.

Iako su genetski čimbenici odgovorni za nastanak bubrežnih kamenaca u 50 posto slučajeva, važnu ulogu u njihovom nastanku imaju i prehrana i način života. Nedovoljan unos vode  ili pretjerano konzumiranje kalcija, kalija ili soli čimbenici su rizika za razvoj bubrežnih kamenaca.

Izvor:
Clinical Journal of the American Society of Nephrology