Dijagnosticiranje bubrežnih kamenaca


Dijagnosticiranje bubrežnih kamenaca

Ako vaš liječnik sumnja da imate bubrežne kamence predložit će vam da napravite sljedeće pretrage i postupke kako bi postavio dijagnozu za vaše stanje:

  • Pretrage krvi - Pretragama krvi može se otkriti previsoka razina kalcija ili mokraćne kiseline u vašoj krvi. Pretrage krvi omogućavaju liječniku da provjeri ostala medicinska stanja i da nadzire zdravlje vaših bubrega.
  • Pretrage mokraće - Pretrage mokraće, kao što je skupljanje mokraće tijekom 24  sata, mogu pokazati da izlučujete previše tvari od kojih nastaju kamenci ili premalo tvari koje sprječavaju stvaranje bubrežnih kamenaca.
  • Snimanja - Snimanjem se može dokazati prisutnost bubrežnih kamenaca u urinarnom traktu. U tu pretragu spadaju kompjuterizirana tomografija (CT), ultrazvuk bubrega ili, mnogo rjeđe, rentgensko snimanje.
  • Analiza izmokrenih kamenaca - Možda ćete trebati mokriti kroz cjedilo koje će zadržati sve kamence koje izmokrite. Na taj način mogu se prikupiti svi kamenci potrebni za laboratorijske pretrage. Laboratorijska analiza će otkriti od čega su sastavljeni vaši kamenci. Na temelju tih podataka vaš liječnik će utvrditi što uzrokuje vaše bubrežne kamence i napraviti plan za sprječavanje nastanka novih bubrežnih kamenaca.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.