Liječenje bubrežnih kamenaca


Liječenje bubrežnih kamenaca

Liječenje bubrežnih kamenac varira ovisno o vrsti bubrežnih kamenaca i uzroku.

Liječenje malih bubrežnih kamenaca s minimalnim simptomima

Za većinu bubrežnih kamenaca nije potrebno invazivno liječenje. Mali kamen moći ćete izmokriti ako:

  • Pijete vodu - Popijte 1,9 do 2,8 litara vode dnevno kako bi "isprali" mokraćni sustav.
  • Lijekovi za ublažavanje boli - Prilikom prolaska malog kamenca možete osjetiti bolove. Za ublažavanje manjih bolova liječnik će vam preporučiti primjenu lijekova za ublažavanje bolova kao što su ibuprofen, naproksen i dr..

Liječenje većih bubrežnih kamenaca i kamenaca koji uzrokuju simptome

Bubrežni kamenci koji se ne mogu liječiti konzervativnim mjerama - bilo zato što su preveliki da se izmokre ili zato jer uzrokuju krvarenje, oštećenje bubrega ili infekciju urinarnog trakta - treba liječiti invazivnijim mjerama. U te postupke spadaju:

  • Zvučni valovi za razbijanje kamenaca - Postupak zvan ekstrakorporealna litotripsija šok valovima koristi zvučne valove koji stvaraju jake vibracije, tzv. šok valove koji razbijaju kamence u sitne komadiće koji se zatim mogu izmokriti. Taj postupak je vrlo bučan i može izazvati umjerenu bol pa ćete vjerojatno dobiti sredstvo za smirenje ili blagu anesteziju. Ekstrakorporealna litotripsija šok valovima može uzrokovati pojavu krvi u mokraći, masnice na leđima ili trbuhu, krvarenje oko bubrega i susjednih organa te nelagodu tijekom prolaska komadića kamenaca kroz urinarni trakt.
  • Kirurški zahvat kojim se odstranjuju vrlo veliki kamenci iz bubrega - Perkutana nefrolitotomija je postupak kojim se kirurškim putom odstranjuje bubrežni kamenac kroz mali rez u području slabine. Taj se postupak preporuča ako ekstrakorporealna litotripsija šok valovima nije dala rezultata ili ako je vaš kamenac jako velik. Nakon što se locira, kamenac se može izvaditi posebnim instrumentima ili razbiti u manje komadiće koje ćete izbaciti mokraćom.
  • Odstranjivanje kamenaca pomoću endoskopa - Kako bi odstranio kamenac iz mokraćovoda ili bubrega, liječnik uvodi tanku cjevčicu opremljenu svijetlom (ureteroskop) i kamerom kroz mokraćnu cijev i mokraćni mjehur u mokraćovod. Liječnik vodi ureteroskop do kamenca. Kad je kamenac lociran, vadi se posebnim instrumentom ili se razbija u manje komadiće koje ćete izbaciti mokraćom.
  • Operacija paratiroidne žlijezde - Neki kalcijski kamenci rezultat su pojačanog rada paratiroidnih žlijezda. Ako te žlijezde proizvode previše paratiroidnog hormona, razina kalcija u vašem tijelu biti će previsoka pa će se višak kalcija izlučivati u mokraći. Tome može biti uzrok mali dobroćudni tumor na jednoj od četiri paratiroidne žlijezde. Kirurg može odstraniti tumor ili paratiroidne žlijezde.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.