Home / Centri A-Z / Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Bubrežni kamenci

Što su bubrežni kamenci?

Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza patološki je proces stvaranja kamenaca u sabirnim cijevima i čašicama ili pijelonu bubrega. Učestalost nefrolitijaze u populaciji je oko 1 posto. Najčešći su kalcijski, struvitni i urični bubrežni kamenci, a rijeđi su cistinski bubrežni kamenci. 

Kamenci u bubrežnoj zdjelici mogu biti asimptomatski ili mogu uzrokovati hematuriju, a opstrukcija se može pojaviti na bilo kojem mjestu. Glavni simptom nefrolitijaze je jaka grčevita bol koja počinje u slabinskim ložama zbog kontrakcije glatke muskulature uretera i širi se prema preponi. Inače bol može biti praćena mučninom, povraćanjem i znakovima infekcije. 

Bol uzrokovana bubrežnim kamencima se mijenja kako bubrežni kamenci putuju kroz urinarni trakt. Bubrežni kamenci obično ne uzrokuju trajne povrede. Osim lijekova za ublažavanje boli i puno vode, liječenje obično nije potrebno. Međutim, liječenje može pomoći da se bubrežni kamenci ponovo ne stvore u osoba s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje