Čak i niske razine tjelesne aktivnosti mogu dugoročno spriječiti moždani udar


Čak i niske razine tjelesne aktivnosti mogu dugoročno spriječiti moždani udar

Moždani udar je po život opasno stanje koje nastaje kada se prekine dotok krvi u dio mozga. To je jedan od vodećih uzroka smrtnosti i morbiditeta u svijetu. Stoga je važno kontrolirati čimbenike koji povećavaju rizik od moždanog udara.

Mnoga su istraživanja pokazala da tjelesne aktivnosti smanjuju rizik od moždanog udara. Tjelesna aktivnost se izvodi u širokom rasponu intenziteta, frekvencija i trajanja. I umjerene i visoke razine tjelesne aktivnosti sprječavaju pojavu moždanog udara i smanjuju stopu smrtnosti. U usporedbi s niskoaktivnim osobama, visoko aktivna populacija ima manji rizik od ishemijskog i hemoragijskog moždanog udara.

Mehanički gledano, tjelesna aktivnost je povezana s povišenim razinama neurotrofina, koji imaju protuupalne i antitrombotičke funkcije. Neurotrofni faktor koji potječe iz mozga i inzulinu sličan faktor rasta 1 povezani su s neuroprotekcijom i promicanjem sinaptičke plastičnosti, neoangiogeneze i neurogeneze. Tjelesna aktivnost također ublažava uobičajene čimbenike kardiovaskularnog rizika, kao što su dislipidemija, pretilost, hipertenzija i dijabetes.

Prema međunarodnim preporukama, pojedinci moraju obavljati ≥150 minuta umjerene tjelovježbe ili ≥75 minuta intenzivne aktivnosti svaki tjedan kako bi spriječili kardiovaskularne bolesti, uključujući moždani udar.

Nova studija pokazala je da u usporedbi s neaktivnošću, bilo koja razina rekreacijske tjelesne aktivnosti ima povoljan učinak na smanjenje rizika od moždanog udara. 

Izvor:
Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry