Osam povoljnih učinaka češnjaka na zdravlje koje bi svaka osoba morala znati


Osam povoljnih učinaka češnjaka na zdravlje koje bi svaka osoba morala znati

Od davnina se češnjak (bijeli luk, lat. Allium sativum) koristi kao začin i dodatak jelima, no osim u kulinarstvu, češnjak se već tisućama godina također koristi i u medicini za prevenciju i liječenje raznih bolesti, te se ubraja među najstarije i najčešće rabljene prirodne lijekove. Inače, češnjak potječe iz središnje Azije, a bio je već poznat starim Indijcima, Egipćanima, Grcima i Rimljanima.

Češnjak sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, a glavni djelatni sastojak češnjaka je alin, kemijski spoj iz kojeg u organizmu nastaju sumporni spojevi koji daju karakterističan miris češnjaka. Jedan od glavnih spojeva koji nastaje iz alina djelovanjem enzima alinaze je alicin, a ovisno o postupcima prerade i ekstrakcije mijenja se njegova koncentracija odnosno transformira se u druge tipove organosulfurnih spojeva. Svakako treba istaknuti da češnjak u većim količinama sadrži vitamin B6 i vitamin C, kao i mangan te fosfor. Jednako tako, češnjak je dobar izvor i vitamina B1, vitamina B5, riboflavina, kalcija, željeza, cinka, kalija i selena.

Kada govorimo o češnjaku i njegovom utjecaju na zdravlje bilo bi dobro da zapamtite sljedeće povoljne učinke češnjaka na zdravlje:

  • antioksidacijski učinak (češnjak snižava razinu slobodnih radikala kisika ili interakcijom s njima smanjuje njihov negativan utjecaj na zdravlje)
  • antikoagulacijski učinak (češnjak sprječava stvaranje krvnih ugrušaka smanjujući agregaciju trombocita, a samim time i rizik od srčanog i moždanog udara)
  • vazodilatacijski učinak
  • antihipertenzivni učinak (češnjak može sniziti povišeni krvni tlak za 5 do 8 posto)
  • hipolipemični učinak (čeđnjak može sniziti razinu kolesterola u krvi)
  • antikancerogeni učinak (češnjak ima negativno djelovanje na rast i razvoj tumora, na primjer, može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 30 posto)
  • antibiotsko i fungicidno djelovanje
  • jača imunosni sustav (češnjak povećava broj T-stanica u krvotoku, a one imaju važnu ulogu u borbi protiv virusa)

Ljubitelji češnjaka ne bi trebali smetnuti s uma moguće interakcije češnjaka s brojnim lijekovima. Naime, češnjak u nekim slučajevima može smanjiti učinkovitost lijekova, a drugim može pojačati njihovo djelovanje. Pa tako češnjak može smanjiti učinkovitost kontraceptivnih pilula, isoniazida, ciklosporina ili lijekova za liječenje AIDS-a poput amprenavira, fosamprenavira, indinavira, nelfinavira, ritonavira i sakvinavira, te pojačati djelovanje antikoagulantnih lijekova kao što su varfarin, klopidogrel i acetilsalicilatna kiselina ili pojačati djelovanje nesteroidnih protuupanih lijekova kao što su ibuprofen i naproksen, što može povećati rizik od krvarenja.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.