DHEA vaginalni čepići dobra alternativa estrogenskoj kremi


DHEA vaginalni čepići dobra alternativa estrogenskoj kremi

Nova studija je pokazala da su vaginalni čepići (vagitoriji) koji sadrže hormon DHEA (dehidroepiandrosteron) dobra alternativa estrogenu za ublažavanje vulvovaginalnih problema koji su povezani s menopauzom.

Naime, nakon menopauze, više od polovine žena ima vulvovaginalne simptome kao što su svrbež, peckanje, bol, žarenje, iritacija, suha rodnica, bol tijekom snošaja, iscjedak ili neugodan miris iz rodnice.

Tijekom ovog istraživanja vaginalni čepići su se pokazali uspješnim u ublažavanju boli tijekom snošaja, suhoće rodnice te smanjenju stanjivanja vaginalne sluznice. Smatra se da su DHEA vaginalni čepići jednako učinkoviti kao i estrogenska krema.

Inače, prije menopauze, estrogen kojeg proizvode jajnici održava vaginalnu sluznicu zdravom. S nastupom menopauze, jajnici prestaju s radom, te vaginalna sluznica postaje tanja, suhija i manje elastična. Gubitak estrogena i prestanak njegova učinka na vaginu može uzrokovati cijeli niz komplikacija poput bolnog snošaja.

Estrogenska krema se obično propisuje kao zamjena za hormon estrogen, no ona uvijek nije najbolje rješenje za sve žene, naime neke žene ne smiju uzimati estrogen, poput žena s rakom dojke jer estrogen može stimulirati rast hormonski ovisnih karcinoma dojke.

Izvor:
Menopause: The Journal of The North American Menopause Society