Endometrioza može zakomplicirati histerektomiju


Endometrioza može zakomplicirati histerektomiju

Pacijentice koje žive s endometriozom imaju veću vjerojatnost da će imati komplikacije tijekom i nakon histerektomije, pokazuje novo istraživanje. Znajući to, kirurzi bi trebali biti spremni na ove probleme od samog početka, ističu stručnjaci.

Endometrioza je bolno stanje koje pogađa oko 15% žena i glavni je uzrok neplodnosti. Uzrokuje rast tkiva sličnog onom u sluznici maternice izvan maternice, a histerektomija je često rješenje.

Ova studija je pokazala da je učestalost svih postoperativnih komplikacija bila oko 1,7% veća u pacijentica s endometriozom. To je uključivalo manje komplikacije kao što su infekcije mokraćnog sustava i rana, te velike probleme uključujući sepsu, transfuzije krvi i ponovni postoperativni prijem.

Pacijentice s endometriozom također su imale veću vjerojatnost da će imati dulje zahvate i trebati druge kirurške zahvate u vrijeme njihove histerektomije. To uključuje gastrointestinalne operacije, kao što su apendektomije ili resekcije crijeva, i operacije koje zahvaćaju jajnike, jajovode i ligamente dna zdjelice.

Smatra se, da ovi podaci podupiru potrebu za preoperativnim dijagnostičkim alatima kako bi se moglo predvidjeti i planirati složene operacije endometrioze tako da niti pacijenti niti kirurzi ne budu iznenađeni ili nespremni za složenost postupka kada su u operacijskoj sali.

Izvor:
Journal of Minimally Invasive Gynecology