Dijagnosticiranje endometrioze


Dijagnosticiranje endometrioze

Simptome endometrioze može biti teško prepoznati. Čak ni žene koje imaju bolove uzrokovane endometriozom ponekad ne doznaju da imaju ovu bolest. Simptomi se često preklapaju sa simptomima drugih oboljenja poput sindroma iritabilnog (nadraženog) crijeva i zdjelične upale, pa je dijagnoza prilično otežana.

Nadalje, u javnosti se nedovoljno govori o endometriozi, a s obzirom na to da nema jednostavnog testa za utvrđivanje endometrioze, do dijagnoze može proteći i nekoliko godina. Često dijagnoza kasni jer žene smatraju da su njihovi simptomi normalna pojava te se nastoje nositi s njima. Prema međunarodnom istraživanju prije točne dijagnoze endometrioze uobičajeno je prosječno kašnjenje dijagnoze u trajanju od 8,3 godine.

Sistematski pregledi, metode poput ultrazvuka i magnetske rezonancije kao i drugi testovi koriste se za dijagnosticiranje endometrioze, ali za pouzdanu dijagnozu potrebno je obaviti kirurški zahvat laparoskopiju. Pri laparoskopiji se u trbušnu šupljinu uvodi tanka cijev s kamerom (obično kroz pupak). Tako kirurg može pregledati organe u zdjelici i uzeti komadić tkiva za analizu.

endometrioza-5b

Zadnja izmjena: 03.05.2024.