Home / Centri A-Z / Endometrioza

Endometrioza

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Endometrioza

Što je endometrioza?

Sluznicu maternice zovemo endometrijem. Kada se stanice endometrija nalazi drugdje u tijelu, odnosno izvan maternice, tada dolazi do kronične bolesti koju zovemo endometrioza. Jednom kada se implantira van maternice, endometrijsko tkivo reagira na promjenjive razine hormona u tijelu žene za vrijeme menstrualnog ciklusa, potičući njegov rast. To može prouzročiti upalu i formiranje tkiva s ožiljcima, uzrokujući bolove.

To tkivo formira takozvana endometrijska žarišta koja se najčešće nalaze u jajnicima i svim drugim organima u ženinoj zdjelici. Kod nekih žena ova endometrijska žarišta  se mogu nalaziti u plućima ili čak mozgu.

Endometrijska žarišta  također mogu dovesti do prijanjanja, odnosno 'lijepljenja' dijelova endometrijskog tkiva koji mogu stopiti i sjediniti organe. Endometrioza također može prouzročiti ciste na jajnicima (masa u jajnicima ispunjenih tekućinom) koje ponekad postanu velike i bolne. Ako je endometrijsko tkivo prisutno u jajovodima nerijetko dolazi do neprohodnosti jajovoda, što dakle može izazvati neplodnost.

Povezano s endometriozom

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje