Europski dan zaštite od melanoma


Europski dan zaštite od melanoma

Danas se u Hrvatskoj obilježava Europski dan zaštite od melanoma (Euromelanoma Day), ovaj tradicionalni javnozdravstveni projekt kojeg organiziraju dermatolozi ima cilj podizanja svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Rana dijagnoza raka kože vrlo je važna jer će čak 1 od 6 Europljana tijekom svojeg života oboljeti od raka kože. Tijekom Europskog dana zaštite od melanoma moći će se obaviti besplatni pregledi u dermatološkim ordinacijama diljem Hrvatske.

Madeži mogu biti sasvim uobičajeni na koži i gotovo ih svi imaju! Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline, stoga kampanja Europskog dana zaštite od melanoma educira zajednicu o važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi razvoja kada je mogućnost izlječenja gotovo 100 posto.

Prednost raka kože u usporedbi sa ostalim tumorima jest upravo mogućnost da se uoči na vrijeme, stoga je i ovogodišnji slogan VIDI I POBIJEDI! I sami možete naučiti prepoznavati promjene na svojoj koži.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132.000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41.000. U svijetu, ovisno o zemljopisnim područjima, broj novooboljelih raste između 3 i 7 posto godišnje. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1988. do 2008. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 149 posto za muškarce i 130 posto za žene, a smrtnost od melanoma za 50 posto. Zadnji zaokruženi podaci iz 2010. godine govore da u RH od melanoma oboli 13,8 muškarca i 11,4 žena na 100.000 ljudi. U Hrvatskoj je te godine dijagnosticirano 555 novooboljelih od melanoma.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim čimbenikom rizika u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. 

Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica kože uzrokovana UV zrakama. Stanice kože imaju mogućnost popravaka takvih oštećenja, ali samo do određenog stupnja oštećenja. Ovaj proces je odgovoran za prerano starenje kože, ali s latencijom od 15 do 40 godina može dovesti i do zloćudne preobrazbe stanica u koži. U osobito rizičnu skupinu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.

U Hrvatskoj je zabrinjavajuće što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je poticanje edukacije o toj bolesti u općoj populaciji od iznimnog značenja.

Europski dan zaštite od melanoma (Euromelanoma Day),i ove godine u Hrvatskoj organiziraju Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja.