Grad Zagreb postao predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma


Grad Zagreb postao predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma

U sklopu 11. javnozdravstvenog projekta "Djeluj sada" održan je Znanstveni simpozij "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse" u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Gradskih ljekarni Zagreb, Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruge za prevenciju zloćudnih tumora i drugih bolesti "Zdravi pod suncem". 

Povodom svečanog otvaranja pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med. istaknuo je da Grad Zagreb svojim aktivnostima postaje predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma.

"Zdravlje naših sugrađana jedan je od vodećih prioriteta ulaganja. Ovaj stručni događaj prilika je da nastavimo učiti od najboljih i ulagati u zdravlje u skladu s najnovijim znanstveno utemeljenim saznanjima i smjernica istaknutih stručnjaka u području dermatologije i dijagnostike." 

Pročelnik dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med. istaknuo je još jednu važnu aktivnost Grada Zagreba, a to su besplatni pregledi madeža koji će se 11. put za redom provoditi na Europskom trgu u Zagrebu ove nedjelje. 

"U okviru jednodnevne akcije sudjeluje 20 liječnika, a broj građana bude i preko 1200 u jednom danu. Nažalost, u okviru akcije otkrije se preko 100 zloćudnih tumora kože. Organizirana prevencija i rano otkrivanje bolesti trebali bi biti zdravstvena usluga dostupna uvijek i svima! Stoga posebno ističem nužnost uvođenja ovakvih organiziranih i preventivnih programa, ne samo u Gradu Zagrebu nego i na Nacionalnoj razini."

Na Znanstvenom simpoziju se moglo čuti nešto više o utjecaju UV zračenja na kožu (fotostarenje), suvremenim dijagnostikama tumora kože i njegove prevencije, fotoprotektivnom ponašanju, ali i mnogim drugim temama. 

Stručna izlaganja je otvorila akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Na plenarnom predavanju "Javnozdravstveni aspekti prevencije zloćudnih tumora kože u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Grad Zagreb" istaknula je važnost promicanja dermatološke struke u Republici Hrvatskoj. 

"Ovako veliki i značajni javnozdravstveni projekti koji su pokazali objektivne rezultate, nakon gotovo 20 godina teškog i organizacijski zahtjevnog rada, više se ne mogu temeljiti na entuzijazmu i volonterstvu!", istaknula je Šitum. 

Godišnje u Europi preko tri i pol milijuna ljudi oboli od zloćudnog tumora kože. Najveći broj se pripisuje prekomjernom izlaganju ultraljubičastom zračenju. Zbog slabe svjesnosti javnosti vezano uz rano otkrivanje raka kože, važno je govoriti o ovom problemu.