Gubitak pamćenja nakon moždanog udara može se otkloniti kod nekih pacijenata


Gubitak pamćenja nakon moždanog udara može se otkloniti kod nekih pacijenata

Gubitak pamćenja čest je simptom nakon moždanog udara, no za neke pacijente postoji nada da bi se ta sjećanja mogla vratiti. Naime, nova studija iz Norveške ispitala je 86 pacijenata s relativno blagim moždanim udarima i otkrila da se mnogim pacijentima poboljšalo mentalno funkcioniranje nakon 12 tjedana.

Pokazalo se, da je oko polovice pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar imalo različite oblike oštećenja pamćenja tjedan dana nakon moždanog udara. No, tri mjeseca nakon moždanog udara, otprilike jedna trećina pacijenata sa narušenim pamćenjem poboljšala je funkciju pamćenja.

Inače, sada više pacijenata s moždanim udarom preživi nego u prošlosti, no, moždani udar ostaje ozbiljno i potencijalno smrtonosno stanje. Preživjeli mogu nakon moždanog udara osjetiti tjeskobu, depresiju i umor, uz gubitak pamćenja i smanjenu sposobnost učenja.

Valja istaknuti, da je poboljšanje pamćenja uobičajeno nakon moždanog udara, no postoje velike individualne razlike. Naime, neke osobe koje su preživjele moždani udar i dalje imaju poremećaj pamćenja i moraju naučiti živjeti s tim. Dobro praćenje i podrška prijatelja i obitelji važni u procesu oporavka pacijenata koji su doživjeli moždani udar, ističu stručnjaci.

Izvor:
Neuropsychology