Hrana s visokim udjelom dodanog šećera može povećati izglede za bubrežne kamence


Hrana s visokim udjelom dodanog šećera može povećati izglede za bubrežne kamence

Postoji dugačak popis razloga za izbjegavanje hrane s visokim udjelom šećera, a nova studija dodaje još jedan razlog: bubrežni kamenci. Naime, pokazalo se da među više od 28.000 odraslih osoba, one s većim unosom dodanih šećera u svojoj prehrani, imaju veću vjerojatnost da će imati bubrežne kamence. 

Ljudi u skupini koja je konzumirala najviše šećera imali su 39% veću vjerojatnost da su imali bubrežne kamence u usporedbi s onima koji su konzumirali najmanje šećera.

Također, valja spomenuti, da su neke od zdravstvenih posljedica povezanih s prehranom s puno šećera - poput pretilosti i dijabetesa tipa 2 - isto tako čimbenici rizika za bubrežne kamence.

Inače, bubrežni kamenci su česti i pogađaju oko 10 posto ljudi.

Izvor:
Frontiers in Nutrition