I umjerena tjelovježba može smanjiti rizik od demencije


I umjerena tjelovježba može smanjiti rizik od demencije

Osobe starije životne dobi koje vrlo malo ili uopće ne vježbaju imaju 50 posto veći rizik od demencije u odnosu na svoje vršnjake koji redovito prakticiraju fizičke aktivnosti umjerenog ili jakog intenziteta, ukazuje nova studija provedena na oko 3.700 ispitanika u dobi od 60 ili više godina. Umjerena fizička aktivnost može uključivati brzo hodanje, sporiju vožnju biciklom, plesanje ili rad u vrtu.

Važno je naglasiti da je za smanjenje rizika od razvoja demencije dovoljna umjerena fizička aktivnost. Poruka istraživanja je da nikad niste prestari za vježbanje i sticanje koristi od njega.

Inače, mozak s godinama ima tendenciju smanjivanja svojeg volumena. Ovo istraživanje je pokazalo da osobe starije životne dobi koje su fizički aktivne imaju veći volumen mozga nego osobe koje su fizički neaktivne. Također, ne treba zaboraviti da fizička aktivnost može poboljšati gustoću veza između neurona, koje inače mogu biti oštećene usljed starenja mozga.

Jednako tako, treba istaknuti da fizička aktivnost potiče izlučivanje korisnih kemijskih spojeva u mozgu poput moždanog neurotrofnog faktora (BDNF) koji potiče rast novih neurona i očuvanje postojećih.

Liječnici preporučaju barem 5.000 koraka dnevno koje bi s vremenom trebalo povisti na 10.000 koraka dnevno.

Izvor:
Journals of Gerontology: Medical Sciences