Infekcije uha mogu odgoditi djetetov govor


Infekcije uha mogu odgoditi djetetov govor

Upale uha uobičajene su za djecu, no mogu dovesti do dugoročnih problema u razvoju, otkriva nova studija koja je pratila razvoj 117 djece u dobi od 5 do 10 godina. Naime, pokazalo se, da privremeni gubitak sluha uzrokovan ponavljajućim infekcijama uha može dovesti do kašnjenja u razvoju jezika i obradi zvuka godinama kasnije.

Infekcije uha toliko su česte da smo ih skloni odbaciti kao da nemaju dugoročni učinak. No, sve bi infekcije uha trebalo shvatiti ozbiljno.

Djeca koja su imala nekoliko infekcija uha prije treće godine imala su slabiji vokabular i bilo im je teže pronaći riječi koje zvuče slično. Djeca sklona infekcijama uha također su imala poteškoća u otkrivanju promjena u zvukovima, što je pokazatelj problema u centrima za slušnu obradu u njihovom mozgu.

Infekcije uha ometaju sluh jer se tekućina nakuplja iza bubnjića. Nakupljanje tekućine može utjecati na sluh čak i ako infekcija uha nije bolna. Što znači da roditelji, liječnici i odgajatelji trebaju obratiti veliku pozornost na djecu koja su sklona upalama uha.

Rano liječenje infekcija uha može spriječiti nakupljanje tekućine. Djeca s kroničnim infekcijama uha također se mogu liječiti pomoću privremenih cjevčica koje pomažu odvod tekućine.

Izvor:
Journal of Pediatric Otorhinolaryngology