Koji su simptomi i znakovi upale srednjeg uha?


Koji su simptomi i znakovi upale srednjeg uha?

Akutna upala srednjeg uha

Uobičajeni početni simptom akutne upale srednjeg uha je bol u uhu, često praćena gubitkom sluha. Dojenčad može biti mrzovoljna, ili imati poteškoća sa spavanjem. U male djece često se pojavljuju vrućica, mučnina, povraćanje i proljev.

Otoskopskim pregledom se vidi izbočeni zacrvenjeni bubnjić. Upuhivanje zraka (pneumatska otoskopija) pokazuje slabu pokretljivost bubnjića. Spontana perforacija bubnjića dovodi do serosanguinozne ili gnojne otoreje (iscjedak iz uha).

Kod intrakranijalnog širenja infekcije može doći do jake glavobolje, konfuzije ili žarišnih neuroloških poremećaja.

Sekretorna upala srednjeg uha

U većini slučajeva sekretorne upale srednjeg uha bolesnici nemaju simptome, no članovi njihovih obitelji uočavaju gubitak sluha. Bolesnici mogu osjetiti punoću, pritisak, ili pucketanje u uhu tijekom gutanja. Otalgija (bol u uhu) je rijetka.

Bubnjić je tamno žut ili siv, s poremećenim odsjajem. Blago je uvučen, a dijelovi su mu upadljivi. Prilikom upuhivanja zraka bubnjić je nepomičan.

Kronična upala srednjeg uha

Kronična upala srednjeg uha obično se očituje gubitkom provodnog sluha i otorejom. Bol je rijetka, osim ukoliko nije udružena s osteitisom temporalne kosti. Bubnjić je perforiran i iz njega se cijedi, a zvukovod je maceriran i ispunje granulacijskim tkivom.

Bolesnik s kolesteatomom (izraslina epitela koja se stvara u srednjem uhu) ima bijeli detritus, polipoidnu masu koja viri iz perforiranog bubnjića, te zvukovod začepljen mukopurolentnim granulacijskim tkivom.

Zadnja izmjena: 24.08.2019.