Učestalost dječjih infekcija uha u padu


Učestalost dječjih infekcija uha u padu

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je učestalost bolnih infekcija uha u djece u odnosu na prije 20 godina u padu. Smatra se da su za navedeno smanjenje učestalosti dječjih infekcija uha odgovorna određena cjepiva, veća zastupljenost dojenja i manja izloženost djece pasivnom pušenju.

Rezultati istraživanja su pokazali da je u razdoblju od 2008. do 2014. godine, 46 posto djece do dobi od jedne godine imalo upalu srednjeg uha. Dok se za navedenu dobnu skupinu djece učestalost upale srednjeg uha u 1980-tim i 1990-tim kretala oko 60 posto.

Veliki doprinos smanjenju učestalosti upale srednjeg uha dalo je konjugirano cjepivo protiv pneumokoka, obzirom da ono štiti od nekoliko sojeva pneumokoka (Streptococcus pneumoniae) koji mogu uzrokovati ozbiljne bolesti kao što su upala pluća, meningitis i infekcije krvotoka. Spomenute bakterije su također jedan od glavnih uzročnika upale srednjeg uha kod djece.

Jednako tako, i cjepivo protiv gripe je doprinijelo smanjenju učestalosti infekcija srednjeg uha, obzirom da se ono počinje primjenjivati kod djece u dobi od 6 mjeseci. Naime, infekcije uha često nastaju nakon virusnih infekcija poput gripe ili prehlade.

Što se pak doprinosa dojenja tiče, važno je istaknuti da isključivo dojenje u prvih šest mjeseci djetetova života smanjuje rizik od infekcija uha, pa tako isključivo dojenje u trajanju od bar tri mjeseca, smanjuje rizik od infekcije uha za 60 posto. Također, ne treba smetnuti s uma da majčino mlijeko sadrži antitijela koja štite dojenče od infekcija. Isto tako, treba reći da dojena djeca manje vjerojatno piju mlijeko iz bočice dok leže, a navedeni položaj čini djecu podložnijom za infekcije uha.

Istraživanje je također pokazalo da su djeca s upalom srednjeg uha tijekom prve godine života imala češće i prehlade, gotovo pet prehlada naspram dvije prehlade kod djece bez infekcije uha.

Izvor:
Pediatrics