Jesu li migrene povezane sa zdravljem crijeva i kroničnim nezaraznim bolestima?


Jesu li migrene povezane sa zdravljem crijeva i kroničnim nezaraznim bolestima?

Nova studija istraživala je potencijalne veze između crijevne disbioze i kroničnih nezaraznih bolesti u odnosu na migrenu. Inače, na migrenu, višestruko neurološko stanje, utječu različiti okidači, uključujući hormonalne čimbenike, psihološke elemente, čimbenike okoliša, lijekove i prehrambene navike.

Dinamični crijevni mikrobiom, podložan brojnim utjecajima, uključujući prehranu, tjelovježbu, antibiotike, genetiku i još mnogo toga, ima ključnu ulogu u patofiziologiji migrene putem "osovine crijeva-mozak".

Ovo istraživanje sugerira da bi reguliranje crijevnog mikrobioma putem prehrambenih strategija, probiotika i stimulacije živca vagusa moglo ponuditi obećavajuće načine za liječenje migrene.

Također, treba spomenuti, da su migrene često povezane s kroničnim nezaraznim bolestima kao što su dijabetes, arterijska hipertenzija, pretilost, rak i kronična bubrežna bolest (CKD). Disbioza crijeva povezana je s razvojem kroničnih nezaraznih bolesti i pojavom kroničnih migrena u bolesnika s kroničnim nezaraznim bolestima.

Promjene načina života i pravilne prehrambene intervencije mogu pomoći u ublažavanju simptoma migrene i usporiti napredovanje kroničnih nezaraznih bolesti.

Izvor:
Nutrients