Još jedna studija povezala benzodiazepine s rizikom od demencije


Još jedna studija povezala benzodiazepine s rizikom od demencije

Kanadsko istraživanje provedeno na gotovo 9.000 ispitanika starije životne dobi, pokazalo je da je dugotrajna uporaba benzodiazepina, tri ili više mjeseci, povezana s 51 posto većim rizikom od demencije. Rizik je gotovo dvostruko veći, ukoliko se benzodiazepini uzimaju više od šest mjeseci.

Benzodiazepini su lijekovi koje se često propisuju ljudima koji imaju problema s nesanicom ili koji pate od tjeskobe. Oni mogu pomoći ljudima da bolje spavaju, ili da lakše prebrode stresne situacije u svom životu. Velik broj benzodiazepina dostupan je pacijentima, a najpoznatiji su diazepam, lorazepam, alprazolam i temazepam.

Inače, stručne smjernice ne preporučuju uporabu benzodiazepina dulje od 8 do 12 tjedana.

Unatoč činjenici da smjernice zahtijevaju samo kratkoročno korištenje navedenih lijekova, Američko gerijatrijsko društvo (AGS) uvrstilo je benzodiazepine na listu lijekova koje smatra "potencijalno neprimjerenim" za starije osobe, zbog rizika koje izazivaju kao što su zbunjenost, vrtoglavica i mogućnost pada.

Za pacijente kojima su potrebni benzodiazepini, ključno je potaknuti liječnike da pažljivo razmotre prednosti i rizike pri njihovom ponovnom propisivanju. Također, važno je da pacijenti shvate da mogu postati ovisni o benzodiazepinima.
 
Ne postoji veći rizik od demencije ukoliko se benzodiazepini koriste u skladu sa smjernicama, tj. ne dulje od mjesec dana za nesanicu, te ne dulje od tri mjeseca za tjeskobu.

Svakako treba spomenuti da je već ranije studija provedena u Francuskoj povezala uporabu benzodiazepina s većim rizikom od demencije.

Izvor:
BMJ