Kava i zeleni čaj mogu pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara


Kava i zeleni čaj mogu pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara

Rezultati japanskog istraživanja provedenog na više od 82.000 odraslih osoba u dobi od 45 do 74 godine, pokazali su da kava i zeleni čaj mogu pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara, posebice ako se redovito konzumiraju.

Tako se pokazalo da su osobe koje su pile najmanje jednu šalicu kave dnevno imali oko 20 posto manji rizik od moždanog udara u odnosu na one koji su je rijetko pile.

Također, pokazalo se da su osobe koje su pile dvije do tri šalice zelenog čaja dnevno imale 14 posto manji rizik od moždanog udara, a osobe koje su pile najmanje četiri šalice dnevno imale su 20 posto manji rizik, u usporedbi s onima koji su rijetko pili zeleni čaj.

Jednako tako osobe koje su pile najmanje jednu šalicu kave ili dvije šalice zelenog čaja dnevno imale su 32 posto manji rizik od intracerebralnog krvarenja, u usporedbi s onima koji rijetko pili oba napitka. Oko 13 posto moždanih udara posljedica je intracerebralnog krvarenja.

Nije jasno kako zeleni čaj utječe na smanjenje rizika od moždanog udara, pretpostavlja se da su katehini odgovorni za njega jer imaju antioksidativno protuupalno djelovanje.

Dok se u slučaju kave smatra da klorogenska kiselina doprinosi smanjenju rizika od moždanog udara.

Inače, neka pretjodna istraživanja ukazivala su na vezu zelenog čaja i manjeg rizika od smrti od srčane bolesti.

Izvor:
Stroke: the Journal of the American Heart Association