Kod svakog petog prehlađenog djeteta razvija se upala srednjeg uha


Kod  svakog petog prehlađenog djeteta razvija se upala srednjeg uha

Rezultati istraživanja provedenog na 294 djece u dobi od 6 mjeseci do 3 godine pokazalo je da se otprilike kod svakog petog djeteta koje je imalo prehladu ili neku drugu respiratornu infekciju uzrokovanu virusom razvija upala srednjeg uha koja može varirati od blage do teške.

Dijagnoza akutne upale srednjeg uha temelji se na prisustvu simptoma kao što su bolovi u uhu i temperatura, a bubnjić je crven i izbočen. Nakon spontane perforacije bubnjića može se pojaviti krvava, pa i serosangvinozna i konačno, gnojna otoreja nakon koje bolovi popuštaju.

Kod djece u koje se razvila upala srednjeg uha, upala je bila blaga u 8 posto slučajeva, umjerena u 59 posto slučajeva te teška u 35 posto slučajeva.  U djece koja su imala infekciju u oba uha, infekcija je bila izraženija u jednom uhu u 54 posto slučajeva.

Općenito, djeca s upalom srednjeg uha bila su liječena bez antibiotika kad god je to bilo moguće. Od 28 djece s blagom upalom srednjeg uha, u 24 djece došlo je do poboljšanja stanja bez antibiotika, no kod četvero djece stanje se pogoršalo pa je troje od njih moralo dobiti antibiotike.

Rezultati upućuju na to da se velik broj djece s blagom upalom srednjeg uha može liječiti bez primjene antibiotika, zaključuju znanstvenici.

Izvor:
The Pediatric Infectious Disease Journal