Konzumacija ribe smanjuje rizik od multiple skleroze


Konzumacija ribe smanjuje rizik od multiple skleroze

Izgleda da su ljudi koji redovito jedu ribu izloženi manjem riizku od razvoja multiple skleroze, ukazuje nova američka studija u koje je sudjelovalo više od 1.100 osoba prosječne dobi od 36 godina. Naime, pokazalo se da su osobe koje jedu ribu najmanje jednom tjedno i uzimaju svakodnevno dodatke omega-3 masnih kiselina, izložene 45 posto manjem riziku od razvoja multiple skleroze nego osobe koje jedu ribu manje od jednom mjesečno i ne uzimaju dodatke omega-3 masnih kiselina.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ove studije pokazuju potencijalnu korist od konzumacije plodova mora. Inače, redovito konzumiranje ribe je već ranije povezano s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je također analiziralo 13 varijacija gena za koje je poznato da reguliraju razine masnih kiselina. Dvije od 13 varijacija bile su povezane s nižim rizikom od multiple skleroze, bez obzira na konzumaciju ribe. Što ukazuje da neki ljudi imaju genetsku prednost u reguliranju razine masnih kiselina.

Valja spomenuti da omega-3 masne kiseline imaju neuroprotektivno i protuupalno djelovanje, koje potencijalno može štititi od razvoja multiple skleroze.

Izvor:
American Academy of Neurology's annual meeting