Konzumiranje jaja povezano sa smanjenjem rizika od moždanog udara


Konzumiranje jaja povezano sa smanjenjem rizika od moždanog udara

Analiza sedam studija je pokazala da osobe koje konzumiraju jedno jaje dnevno imaju 12 posto manji rizik od moždanog udara nego osobe koje jedu manje jaja. Također, s druge strane, nije utvrđena značajna povezanost između konzumacije jaja i rizika od koronarne bolesti srca.

Inače, poznato je da su jaja bogata antioksidansima koji smanjuju oksidativni stres i upalu, a sadrže i proteine, esencijalne masne kiseline i kolesterol.

Zbog činjenice da jedno veliko jaje sadrži oko 186 miligrama kolesterola, proteklih nekoliko desetljeća su se vodile rasprave je li konzumiranje jaja prikladno za osobe s većim kardiovaskularnim rizikom. Pa tako i danas velik broj liječnika ne preporuča konzumiranje jaja osobama s navedenim rizikom ili osobama koje su pretrpjele srčani udar.

No, u zadnje vrijeme sve više dokaza ukazuje da nema značajnijeg odnosa između konzumacije kolesterola iz hrane i kolesterola u serumu.

Ipak, valja istaknuti da većina stručnjaka preporuča konzumiranje bjelanjka jer je bogat proteinima, te izbjegavanje žumanjka zbog kolesterola i štetnosti po krvne žile.

Izvor:
Journal of the American College of Nutrition