Konzumiranje jaja povezano sa smanjenjem rizika od moždanog udara
![Konzumiranje jaja povezano sa smanjenjem rizika od moždanog udara](/var/cybermed/storage/images/vijesti/konzumiranje_jaja_povezano_sa_smanjenjem_rizika_od_mozdanog_udara/4974994-1-cro-HR/konzumiranje_jaja_povezano_sa_smanjenjem_rizika_od_mozdanog_udara.jpg)
Analiza sedam studija je pokazala da osobe koje konzumiraju jedno jaje dnevno imaju 12 posto manji rizik od moždanog udara nego osobe koje jedu manje jaja. Također, s druge strane, nije utvrđena značajna povezanost između konzumacije jaja i rizika od koronarne bolesti srca.
Inače, poznato je da su jaja bogata antioksidansima koji smanjuju oksidativni stres i upalu, a sadrže i proteine, esencijalne masne kiseline i kolesterol.
Zbog činjenice da jedno veliko jaje sadrži oko 186 miligrama kolesterola, proteklih nekoliko desetljeća su se vodile rasprave je li konzumiranje jaja prikladno za osobe s većim kardiovaskularnim rizikom. Pa tako i danas velik broj liječnika ne preporuča konzumiranje jaja osobama s navedenim rizikom ili osobama koje su pretrpjele srčani udar.
No, u zadnje vrijeme sve više dokaza ukazuje da nema značajnijeg odnosa između konzumacije kolesterola iz hrane i kolesterola u serumu.
Ipak, valja istaknuti da većina stručnjaka preporuča konzumiranje bjelanjka jer je bogat proteinima, te izbjegavanje žumanjka zbog kolesterola i štetnosti po krvne žile.
Izvor:
Journal of the American College of Nutrition