Konzumiranje ribe ublažava bol kod oboljelih od reumatoidnog artritisa


Konzumiranje ribe ublažava bol kod oboljelih od reumatoidnog artritisa

Oboljeli od reumatoidnog artritisa koji jedu masnu ribu barem dva puta tjedno imaju manju bol i otok koji su povezani s reumatoidnim artritisom, ukazuje nova američka studija u kojoj je sudjelovalo 176 ispitanika. Inače, prethodne studije su pokazale da dodaci omega-3 masnih kiselina mogu ublažiti simptome reumatoidnog artritisa. No, ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo učinak konzumiranja ribe koja je bogata omega- 3 masnim kiselinama.

Općenito gledajući, količina omega-3 masnih kiselina u ribi manja je nego u dodacima omega-3 masnih kiselina iz prethodnih studija.

Smatra se da je pacijentova prehrana nešto što se treba razmotriti prije uporabe lijekova. Oboljelima od reumatoidnog artritisa se svakako preporuča promjena ishrane te veća konzumacija ribe. Ukoliko izostane spomenuti učinak, uvijek se mogu uzeti dodaci omega-3 masnih kiselina ili lijekovi koji smanjuju upalu.

Omega-3 masne kiseline se obično mogu naći u masnim ribama i drugim plodovima mora kao što su sardine, haringe, losos, skuša i svježi rakovi. Osim omega-3 masnih kiselina navedne ribe sadrže i određene proteine, vitamin D, selen te druge minerale i elemente.

Izvor:
Arthritis Care & Research