Lactobacillus poboljšava zdravlje vagine u žena bez simptoma


Lactobacillus poboljšava zdravlje vagine u žena bez simptoma

Prema nedavno objavljenoj studiji, oralna primjena probiotika Lactobacillusa mogla bi olakšati rast vrsta Lactobacillus i smanjiti vaginalnu disbiozu u žena bez simptoma.

Vaginalno zdravlje povezano je s bakterijama koje čine vaginalni mikrobiom, a relativna brojnost Lactobacillusa važna je u sprječavanju invazije patogenih mikroba u vaginu. Lactobacillus također ima značajnu ulogu u smanjenju osjetljivosti na spolno prenosive infekcije i druge ginekološke infekcije kao što je bakterijska vaginoza. Mliječna kiselina koju proizvodi Lactobacillus smanjuje pH vaginalnog okoliša i pokazuje imunomodulirajuća, antivirusna i antimikrobna svojstva.

Vrste Lactobacillusa koje se najčešće nalaze u vagini su L. crispatus, L. gasseri, L. iners i L. jensenii. Brojnost ovih vrsta ukazuje na zdravu vaginalnu okolinu, dok disbioza uključuje smanjenje broja vrsta Lactobacillus i povećanje broja anaerobnih bakterija kao što su one koje pripadaju rodovima Gardnerella, Prevotella, Megasphaera, Aerococcus, Papillibacter, Eggerthella, Leptotrichia/Sneathia i Atopodium, koji mogu dovesti do bakterijske vaginoze i infekcija mokraćnog sustava. Stoga bi oralna primjena probiotika koji sadrže vrste Lactobacillus mogla smanjiti disbiozu u vaginalnom okruženju.

Izvor:
Nutrients