Planiranje obitelji


Planiranje obitelji

Planiranje obitelji je svjesno i slobodno odlučivanje žene i muškarca o najpovoljnijem vremenu za roditeljstvo, za rođenje željenog broja djece te o vremenu i razmaku između trudnoća. Cilj planiranja obitelji je rođenje zdrave i željene djece te odgovorno i svjesno roditeljstvo.

Mogućnost žene da odluči kada će zatrudnjeti ima izravan utjecaj na njezino zdravlje. Naime, planiranje obitelji omogućuje razmak između trudnoća i može odgoditi trudnoću kako u mladih, tako i u starijih žena, koje su izložene većem riziku od zdravstvenih problema i smrti. U slučajevima manjeg razmaka, veća je vjerojatnost da će se dijete roditi prijevremeno ili da će imati nisku porođajnu težinu. Takva djeca su pod povećanim rizikom od smrti u prvoj godini života, većeg pobola i smetnji u rastu i razvoju.

Također, poznato je da žene koje imaju više od četvoro djece imaju i veći rizik od maternalne smrtnosti.

Smanjenjem stope neželjenih trudnoća, planiranje obitelji također smanjuje i potrebu za nesigurnim pobačajima.

Svakako treba istaknuti da planiranje obitelji omogućuje pojedincima da donesu odluke o njihovom seksualnom i reproduktivnom zdravlju. 

Za djevojke koje stupaju u spolne odnose osobito su važni pregled i savjet o kontracepciji te redoviti nadzor ginekologa. Postoje različite prihvatljive i djelotvorne metode kontracepcije, između kojih se, uz savjet liječnika, može izabrati najprimjereniju za par.

O kontracepciji treba razmišljati prije početka spolnog života. Planiranje roditeljstva je odgovornost i muškarca i žene.

Zadnja izmjena: 28.10.2013.