Adolescentna trudnoća


Adolescentna trudnoća

Oko 16 milijuna djevojaka u dobi od 15 do 19 godina, te 2 milijuna djevojaka mlađih od 15 godina, rađaju svake godine. Diljem svijeta, jedna od pet djevojaka rodila je do 18. godine. U najsiromašnijim zemljama svijeta, ta brojka raste na više od jedne od tri djevojke.

Poznata je činjenica da su u mnogim društvima djevojke pod pritiskom da se ranije udaju i rode, ili da imaju ograničene mogućnosti za školovanje i zapošljavanje. U slabo i srednje razvijenim zemljama, preko 30 posto djevojaka se uda prije svoje 18. godine , a oko 14 posto njih prije 15. godine.

Gotovo sve adolescentne trudnoće, njih oko 95 posto, dešavaju se u slabo i srednje razvijenim zemljama. Jednako tako, one su više vjerojatne među siromašnim, manje obrazovanim i ruralnim stanovništvom.

Također, treba reći da neke adolescentice ne znaju kako da izbjegnu trudnoću, ili ne mogu dobiti kontracepcijska sredstva. Međutim, čak i u zemljama gdje su kontraceptivi lako dostupni, spolno aktivni adolescenti ih manje koriste nego odrasle osobe. U Latinskoj Americi, Europi i Aziji samo 42 do 68 posto adolescenata koji su u braku ili u partnerstvu koristiti kontracepciju. U Africi ta stopa varira od 3 do 49 posto.

Očito je da u velikom broju zemalja postoji nedostatak seksualne edukacije. Tako se procjenuje da u slabo i srednje razvijenim zemljama, samo 36 posto mladih muškaraca i 24 posto mladih žena u dobi od 15 do 24 godine, zna kako se može spriječiti zaraza HIV-om.

Nažalost, treba se spomenuti da u nekim zemljama adolescentice ne smiju odbiti seks te da je seksualno nasilje nad adolescenticama vrlo rasprostranjeno. Naime, više od jedne trećine djevojaka bila je prisiljena na prvi seksualni odnos.

Jednako tako, treba spomenuti da su trudne adolescentice sklonije nesigurnim pobačajima nego odrasle žene. Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta u djevojaka u dobi od 15 do 19 godina izvede oko tri milijuna nesigurnih pobačaja. Inače, nesigurni pobačaji značajno pridonose razvoju trajnih zdravstvenih poteškoća i smrti u mladih majki.

Naime, rađanje djece tijekom adolescencije može imati ozbiljne posljedice po zdravlje mlade majke i njezina djeteta, osobito u područjima koja nemaju razvijen zdravstveni sustav. Komplikacije trudnoće i poroda vodeći su uzrok smrti među djevojkama u dobi od 15 do 19 godine u mnogim slabo i srednje razvijenim zemljama.

Broj mrtvorođene djece je oko 50 posto veći kod adolescentica nego u žena u dobi od 20 do 29 godina. Isto tako, dojenčad adolescentice ima veću vjerojatnost da će imati nisku porođajnu težinu, koja može imati dugoročne posljedice po njihovo zdravlje i razvoj.

Obzirom da adolescentna trudnoća doprinosi smrtnosti majke i djeteta, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila smjernice Sprječavanje rane trudnoće i lošeg reproduktivnog ishoda među adolescentima u zemljama u razvoju.

   

Zadnja izmjena: 28.10.2013.