Gonoreja


Gonoreja

Gonoreja je spolno prenosiva bolest uzrokovana bakterijom Neisseria gonorrhoeae koja zahvaća sluznični epitel. Način prijenosa je primarno spolni (tijekom vaginalnog/analnog/oralnog odnosa) kojim dolazi do kontakta između sluznica, no također se može prenijeti tzv. vertikalnim prijenosom s majke na dijete, tijekom prolaska kroz zaraženi porođajni kanal. Najčešće zahvaća uretru (mokraćnu cijev), cerviks (vrat maternice), rektum (završni dio debelog crijeva), farinks (ždrijelo) i konjunktivu (spojnicu) oka. Obilježava ju kratka inkubacija, do pojave simptoma dolazi 2 do 5 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom. Gonoreja se manifestira pojavom genitalnih i ekstragenitalnih simptoma, a ne smije se zanemariti ni pojava asimptomatske infekcije čija učestalost varira ovisno o spolu. 

Genitalna gonoreja

Gonoreja u muškaraca se najčešće manifestira pojavom tzv. urehritis acuta gonorrhoica anterior, akutnom upalom uretre praćenom crvenilom oko vanjskog ušća uretre, simptomima pečenja i osjećajem bolnosti prilikom mokrenja, te pojavom karakterističnog žuto-zelenog gnojnog iscjetka neugodnog mirisa iz uretre. Ukoliko se bolest ne liječi u ovom stadiju, dolazi do razvoja kronične upale i pojave tzv. urehritis chronica gonorrhoica anterior, praćenom pojavom oskudnijeg žuto-zelenog gnojnog iscjetka iz uretre bez pojave boli prilikom mokrenja. Moguća je pojava komplikacija uz zahvaćanje epididimisa (pasjemenika), sjemenih mjehurića i prostate, koje se mogu manifestirati boli u anorektalnom području i donjem abdomenu, učestalim nagonom za mokrenjem, zimicom, vrućicom, otečenim i bolnim testisom i dr.. U otprilike 10% muškaraca bolest je asimptomatska.

Gonoreja u žena se najčešće manifestira pojavom uretralnog cervicitisa, uz pojačan vaginalni iscjedak, osjećaj boli i pečenja prilikom mokrenja, crvenilom i edemom grlića maternice te krvarenjem između menstruacija. Također se može pojaviti, posebice u histerektomiranih žena, urehritis gonorrhoica acuta, praćen boli prilikom mokrenja, eritemom i edemom malih usana te gnojnim iscjetkom iz uretre. Lokalne komplikacije uključuju upalu žlijezda smještenih oko uretre te oko malih usana (Skenove i Bartolinijeve žlijezde) koje se manifestiraju lokaliziranim edemom i pojavom gnoja. Kao i prilikom bilo kojeg drugog upalnog procesa, infekt se može širiti te zahvatiti jajovode i jajnike što u konačnici rezultira razvojem tzv. zdjelične upalne bolesti. Asimptomatska pojava infekcije je mnogo češća nego u muškaraca. Smatra se kako se u otprilike 50% žena bolest javlja bez pojave ikakvih simptoma.

Ekstragenitalni oblici gonoreje

Od ekstragenitalnih oblika gonoreje važno je istaknuti pojavu tzv. opthalmia neonatorum, gonokoknu infekciju spojnice oka novorođenčeta koja se javlja prilikom prolaska kroz zaraženi porođajni kanal. Ova infekcija je u razvijenim zemljama rijetka obzirom na preventivnu aplikaciju antibiotske masti neposredno nakon poroda. Osim u novorođenčadi, gonokokna infekcija oka se može javiti i u odraslih prilikom autoinokulacije uzročnika, odnosno ukoliko je genitalni gnojni sekret na neki način dospio u spojnicu oka. Ukoliko se liječenje ovog stanja zanemari, razvija se upala rožnice oka uz moguća oštećenja  iste.

Gonokokni faringitis je najčešće asimptomatska bolest, a prenosi se tijekom oralnog spolnog odnosa uz češću pojavnost u imunosuprimiranih bolesnika. Rektalna gonoreja se prenosi tijekom analnog spolnog odnosa, asimptomatska je u otprilike 50% pacijenata, no može se manifestirati gonokoknim proktitisom praćenim pojavom iscjetka iz rektuma, krvarenjem, bolovima i konstipacijom. Vrlo rijetko može doći do diseminacije gonokokne infekcije i pojave vrućice, poliartritisa (primarno velikih zglobova) i hemoragičnih pustula na koži.

Dijagnoza i liječenje gonoreje

Osim anamneze i karakteristične kliničke slike, za dijagnozu je bitan dokaz uzročnika koji se najčešće izolira iz brisa uretre/cerviksa. Liječenje je antibiotsko, najčešće se peroralno primjenjuje ceftriakson, cefiksim ili doksiciklin. Dakako, potrebno je liječiti oba partnera. Važnost pravovremenog i adekvatnog liječenja ove bolesti je neupitna zbog mogućih komplikacija na repoduktivno stanje muškarca i žene. Naime, u slučaju perzistencije infekcije može doći do pojave ektopične trudnoće u žena, a u konačnici i do pojave steriliteta u oba spola.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.