Lebrikizumab pokazuje sigurnost i učinkovitost među oboljelima od atopijskog dermatitisa


Lebrikizumab pokazuje sigurnost i učinkovitost među oboljelima od atopijskog dermatitisa

Lebrikizumab je siguran i učinkovit za pacijente s umjerenim do teškim atopijskim dermatitisom (AD) s obojenom kožom, prema privremenim rezultatima studije koji su predstavljeni na nedavno održanom godišnjem sastanku American Academy of Dermatology.

Pacijentima je primijenjena supkutana udarna doza od 500 mg lebrikizumaba na početku i u 2. tjednu, nakon čega je slijedilo 250 mg svaka dva tjedna do 16. tjedna.

Pokazalo se, da je u 16. tjednu 68,3 posto pacijenata postiglo smanjenje od ≥75 posto u indeksu područja i težine ekcema (EASI75), a 55 posto pacijenata doživjelo je klinički značajno olakšanje svrbeža, mjereno numeričkom ljestvicom ocjenjivanja pruritusa s početnom vrijednošću ≥4.

Smatra se, da privremena analiza pruža vrijedne podatke o učinkovitosti lebrikizumaba u liječenju umjerenog do teškog atopijskog dermatitisa kod odraslih i adolescenata s obojenom kožom, populacije koja je povijesno bila nedovoljno zastupljena u kliničkim ispitivanjima.

Lebrikizumab je imunoglobulinsko (IgG4) monoklonsko protutijelo koje se s visokim afinitetom veže na interleukin (IL)‐13 i selektivno inhibira signalizaciju IL‐13 kroz put receptor IL‐4 alfa (IL‐4Rα) / receptor IL-13 alfa 1 (IL‐13Rα1) heterodimera, čime se inhibiraju nizvodni učinci IL‐13. 

Izvor:
American Academy of Dermatology, annual meeting 2024