Lijekovi koji sadrže kofein povezani s rizikom od moždanog udara


Lijekovi koji sadrže kofein povezani s rizikom od moždanog udara

Rezultati istraživanja provedenog na 940 bolesnika koji su pretrpjeli hemoragijski moždani udar pokazali su da je uzimanje lijekova koji sadrže kofein povezano s dva do čak tri puta većim rizikom od moždanog udara.

Ovi rezultati su u suprotnosti s nedavnim istraživanjem koje je ukazivalo da kava i čaj štite od moždanog udara.

No, izgleda da su ovi rezultati ipak u skladu s prethodnim istraživanjem, obzirom da su ispitanici koji su najmanje pili kavu bili najugroženiji kada su uzimali lijekove koji sadrže kofein.

Dok su ispitanici koji su pili 3 ili više šalica kave dnevno bili izloženi najmanjem riziku od hemoragijskog moždanog udara.

Lijekovi koji sadrže kofein su većinom OTC lijekovi za ublažavanje bolova ili lijekovi koji se koriste kod prehlade.

Inače, kofein je vazokonstriktor, koji uzrokuje sužavanje krvnih žila te povišenje krvnog tlaka. Navedeni učinak na krvni tlak mogao bi objasniti moguću vezu s moždanim udarom, smatraju stručnjaci.

Također, treba imati na umu da su neki od lijekova koje su koristili ispitanici iz istraživanja sadržavali fenilpropanolamin i efedrin, za koje se zna da mogu povisiti krvni tlak, te uzrokovati moždani udar.

Kada su u pitanju lijekovi koji sadrže navedene supstance i kofein, svakako treba biti dodatno oprezan, ističu stručnjaci.

Izvor:
Stroke