Ljubičasti dan - dan podrške osobama s epilepsijom


Ljubičasti dan - dan podrške osobama s epilepsijom

U srijedu, 26. ožujka, u Hrvatskoj će se već petu godinu zaredom organizirati "Ljubičasti dan" ("Purple Day"), koji se u svijetu od 2008. godine obilježava kao Dan podrške osobama s epilepsijom.

Pokretanje ove manifestacije u Hrvatskoj započelo je 2010. godine inicijativom prof. dr. sc. Sanje Hajnšek, predstojnice Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te Hrvatske udruge za epilepsiju na čelu koje je prof. dr. sc. Ivan Bielen, predstojnik Klinike za neurologiju KB "Sveti Duh". U projekt su se u međuvremenu uključili i KBC Osijek te Neuropedijatrijske klinike KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice.

Po prvi puta obilježavanje ovog dana održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja te Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", a uključivat će edukativna predavanja u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, bolnicama te na Medicinskom fakultetu.

"Cilj "Ljubičastog dana" je kroz naše brojne aktivnosti educirati obitelji i stručnjake, a posebno djecu školske dobi, kako bi što ranije zauzeli pozitivan stav i na taj način pridonijeli destigmatizaciji epilepsije. Pozivamo sve da 26. ožujka dođu na jednu od akcija koje organiziramo ili nam daju podršku noseći taj dan jedan odjevni predmet ljubičaste boje", izjavila je prof. dr. sc. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te predsjednica Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ.

"Purple Day" je pokrenut 2008. godine, inicijativom tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan te njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy je izrazila želju da svima govori o epilepsiji te da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi. Želeći educirati osobe u svojoj neposrednoj blizini, ali i sve ljude diljem svijeta, javno je istupila i pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. Od tada se taj dan obilježava kao "Purple Day" - Dan podrške osobama s  epilepsijom, a isti je službeno proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Već je sljedeće godine "Ljubičasti dan" postao međunarodnim, a danas se obilježava na svim kontinentima u preko 100 zemalja diljem svijeta organizacijom koncerata, predavanja, sportskih natjecanja, plesova, večera, šetnja i sl. Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti, koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.