Malomasni mliječni proizvodi povezani s manjim rizikom od moždanog udara


Malomasni mliječni proizvodi povezani s manjim rizikom od moždanog udara

Švedsko istraživanje provedeno na gotovo 75.000 ispitanika u dobi od 45 do 83 godine pokazalo je da odrasle osobe koje konzumiraju veće količine malomasnih mliječnih proizvoda imaju nešto niži rizik za razvoj moždanog udara.

Naime ispitanici koji su konzumirali malomasne mliječne proizvode poput mlijeka, jogurta ili sira imali su 12 posto manji rizik od moždanog udara nego ispitanici koji konzumirali punomasne mliječne proizvode.

Prema mišljenju znanstvenika to je logično, jer konzumiranje zasićenih masnih kiselina može utjecati na razinu LDL-a, koja može uzrokovati začepljenje krvnih žila u srcu i mozgu te imati kao posljedicu ishemijski moždani udar.

Znači, što se tijekom dana konzumira više zasićenih masnih kiselilna, to je rizik od ateroskleroze veći, a samim time i rizik od moždanog udara.

Inače neke prehrambene smjernice preporučuju tri mliječna obroka dnevno, kako bi organizam dobio dovoljne količine kalcija i kalija, no pritom treba paziti da su mliječni proizvodi koji se konzumiraju malomasni.

Izvor:
Stroke