Melatonin može smanjiti rizik od uznapredovalog raka prostate


Melatonin može smanjiti rizik od uznapredovalog raka prostate

Istraživanje provedeno na Islandu u kojem je sudjelovalo 928 muškaraca pokazalo je da su muškarci s višim razinama melatonina, horomona koji je povezan sa snom i biološkim satom tijela, izloženi manjem riziku od razvoja uznapredovalog raka prostate.

Melotonin je hormon koji se proizvodi gotovo isključivo noću, a njegova proizvodnja doseže vrhunac tri do pet sati od početka noćnog spavanja. Mnogi biološki procesi u tijelu regulirani su cirkadijskim ritmom, uključujući i ciklus budnost-spavanje. Melatonin također ima ulogu i u reguliranju drugih hormona koji utječu na određene karcinome, uključujući rak dojke i rak prostate.

Nedostatak spavanja i drugi čimbenici mogu utjecati koliko će se melatonina izlučiti ili hoće li njegovo lučenje prestati.

Prosječna razina markera za melatonin u urinu, 6-sulfatoksimelatonina, u ispitanika iz istraživanja, bila je 17,14 ng/mL.

Muškarci koji su uzimali lijekove za spavanje ili su imali problema sa spavanjem ili usnivanjem, imali su značajno nižu razinu 6-sulfatoksimelatonina u urinu.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da muškarci koji imaju više razine melatonina imaju 75 posto manji rizik od razvoja uznapredovalog raka prostate nego muškarci s nižim razinama melatonina.

Izvor:
AACR PR