Što je benigna hiperplazija prostate?


Što je benigna hiperplazija prostate?

U novorođenčeta prostata je jedva veličine graška i teži samo nekoliko grama. U pubertetu se počne povećavati i otprilike u dvadesetoj godini dosegne već spomenutu veličinu kestena i težinu od otprilike 20 grama. Tako ostaje otprilike do četvrtoga ili petoga desetljeća života, nakon čega se u većine muškaraca počinje opet povećavati. Od veličine kestena može narasti do veličine naranče, a i težina joj se može višestruko povećati od izvornih 20 grama.

Benigna hiperplazija prostate (BHP) jedna je od najčešćih dijagnosticiranih stanja u odraslih muškaraca i karakterizirana je porastom broja epitelnih i stromalnih stanica u periuretralnom području prostate.

BHP ili benigno povećanje prostate, ili adenom prostate uzrokuje različite stupnjeve opstrukcije te oteževa ili gotovo potpuno onemogućava pražnjenje mokraćnog mjehura.

Rizična skupina su odrasli muškarci iznad 45 godina života kod kojih se javljaju simptomi donjeg urinarnog trakta (LUTS). Preko 35% muškaraca u dobi od 50 do 60 godina boluje od BHP-a, od 60 do 70g. preko 60%, a skoro preko 80% oboljelih bilježi se u dobi iznad 75 godina života.

Starija dob i testikularni androgeni igraju centralnu ulogu u benignoj hiperplaziji prostate (BHP), tako da učestalost bolesti raste s godinama života.

Dobna povezanost povećanja prostate u muškaraca s benignom hiperplazijom prostate (BHP) može biti uzrokovana povećanom staničnom proliferacijom u kombinaciji s manjom razinom apoptoza.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.