Molekule povezane s prehranom povezane s agresivnim rakom prostate


Molekule povezane s prehranom povezane s agresivnim rakom prostate

Istraživanje američkih znanstvenika s Cleveland Clinic po prvi put je pokazalo da su molekule povezane s prehranom u crijevima povezane s agresivnim rakom prostate, što sugerira da prehrambene intervencije mogu pomoći u smanjenju rizika od raka prostate.

Smatra se da bi rezultati ovog istraživanja mogli imati kliničke implikacije za dijagnosticiranje i prevenciju smrtonosnog raka prostate.

Otkriveno je da muškarci s višim razinama određenih molekula povezanih s prehranom imaju veću vjerojatnost za razvoj agresivnog raka prostate. Znanstvenici se nadaju da će se jednog dana ove molekule moći koristiti kao rani biomarkeri raka prostate i pomoći u identificiranju pacijenata koji mogu promijeniti rizik od bolesti promjenom prehrane i načina života.

Ovo istraživanje je pokazalo da muškarci s povišenim razinama metabolita zvanog fenilacetilglutamin (PAGln) imaju otprilike dva ili tri puta veću vjerojatnost da će oboljeti od smrtonosnog raka prostate. Ovaj metabolit nastaje kada mikrobi u crijevima razgrađuju fenilalanin, aminokiselinu koja se nalazi u mnogim biljnim i životinjskim izvorima proteina poput mesa, graha i soje.

Jednako tako, otkrilo se da povišene razine kolina i betaina koji se mogu naći u crvenom mesu, žumanjku i mliječnim proizvodima s visokim udjelom masti, također povezane s povećanim rizikom  od agresivnog raka prostate.

Izvor:
Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention