Može li sir pomoći u sprječavanju demencije?
Istraživanje provedeno u Japanu otkriva da čak i umjerena tjedna konzumacija sira može pomoći u očuvanju kognitivnog zdravlja, nudeći uvid u to kako jednostavne prehrambene navike mogu podržati mozak koji stari.
Rezultati temeljeni na japanskoj populaciji u dobi od 65 i više godina, sugeriraju da tjedni konzumenti sira mogu imati manji rizik od demencije od onih koji ga ne konzumiraju. Sirevi s bijelom plijesni poput Camemberta imali su značajnu konzumaciju, 7,8% tjednih konzumenata sira izjavilo je da jedu ove fermentirane sorte, što sugerira da tradicionalni europski stilovi dobivaju na zamahu u Japanu. Većina potrošača sira (72,1%) izjavila je da jede sir jednom ili dva puta tjedno, a topljeni sir bio je dominantna vrsta (82,7%).
Studija je otkrila da starije odrasle osobe koje su konzumirale sir barem jednom tjedno imaju 21–24% manji rizik od demencije tijekom 3 godine, što je u skladu s prethodnim dokazima koji sugeriraju da fermentirani mliječni proizvodi imaju zaštitne učinke na kognitivno zdravlje.
Unatoč napretku medicine, kurativni tretmani vezani uz demenciju ostaju ograničeni, a trenutne strategije prevencije usmjerene na promjenjive čimbenike načina života postale su ključne. Od toga se prehrana pojavila kao potencijalni zaštitni faktor, s rastućim brojem dokaza koji sugeriraju da određene namirnice mogu utjecati na zdravlje mozga.
Sir, posebno, sadrži bioaktivne spojeve poput vitamina K₂, peptida i probiotika, a oni mogu podržati neuroprotekciju putem protuupalnih i metaboličkih mehanizama.
Izvor:
Nutrients