Nagli padovi arterijskog krvnog tlaka povezani s rizikom od demencije


Nagli padovi arterijskog krvnog tlaka povezani s rizikom od demencije

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Nizozemskoj na oko 6.000 ispitanika, čini se da postoji povezanost između naglih padova arterijskog krvnog tlaka nakon ustajanja, stanja koje je poznato kao ortostatska hipotenzija, i povećanog rizika od demencije.

Naime, nakon 24 godine istraživanja, pokazalo se da je ortostatska hipotenzija povezana s 15 posto većim dugoročnim rizikom od demencije, uključujući i Alzheimerovu bolest.

Inače, za ortostatsku hipotenziju karakterističan je preveliki pad arterijskog krvnog tlaka (>20/10 mmHg) prilikom zauzimanja uspravnog položaja. Presinkopa, vrtoglavica, zanošenje, zbunjenost ili zamagljenje vida se javljaju unutar nekoliko sekundi od ustajanja. Ortostatska hipotenzija je manifestacija abnormalne regulacije arterijskog tlaka zbog različitih stanja i nije specifičan poremećaj.

Također, valja spomenuti da je od ranije poznato da ortostaska hipotenzija može izazvati kratke epizode smanjenog protoka krvi u mozgu. Jednako tako, prethodna istraživanja su pokazala da u osoba starije životne dobi smanjeni protok krvi u mozgu može s vremenom doprinijeti disfunkciji mozga.

Pretpostavlja se da spomenute kratke epizode smanjenog protoka krvi u mozgu mogu dovesti do hipoksije (nedostatka kisika) sa štetnim posljedicama po moždano tkivo.

Ne treba zaboraviti, da su i povišeni i sniženi krvni tlak, povezani s lošijim zdravljem mozga, stoga je izuzetno bitno da se pronađe prava ravnoteža u kontroli krvnog tlaka.

Izvor:
PLoS Medicine