Nanomedicina utire put novim tretmanima za ozljede leđne moždine


Nanomedicina utire put novim tretmanima za ozljede leđne moždine

U nedavno objavljenoj studiji talijanski znanstvenici s Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri IRCCS u suradnji s znanstvenicima s Politecnico di Milano pokazali su da inovativni nanovektor (nanogel), kojeg su razvili, može isporučiti protuupalne lijekove na ciljani način u glijalne stanice koje su aktivno uključene u evoluciju ozljede leđne moždine, stanja koje dovodi do paraplegije ili kvadriplegije.

Trenutno dostupni tretmani za moduliranje upalnog odgovora posredovanog komponentom koja kontrolira unutarnje okruženje mozga nakon akutne ozljede leđne moždine pokazali su ograničenu učinkovitost. Razlog tome je i nedostatak terapijskog pristupa koji bi selektivno mogao djelovati na mikroglijalne i astrocitne stanice.

Nanovektori koje su razvili talijanski znanstvenici, zvani nanogeli, sastoje se od polimera koji se mogu vezati na specifične ciljne molekule. U ovom slučaju, nanogeli su dizajnirani da se vežu na glijalne stanice, koje su ključne u upalnom odgovoru nakon akutne ozljede leđne moždine. Pokazalo se, da nanogeli, puni lijeka s protuupalnim djelovanjem (rolipram), mogu pretvoriti glijalne stanice iz štetnog u zaštitno stanje, aktivno pridonoseći oporavku ozlijeđenog tkiva. Jednako tako, pokazalo se da nanogeli imaju selektivni učinak na glijalne stanice, ciljano otpuštajući lijek, maksimizirajući njegov učinak i smanjujući moguće nuspojave.

Smatra se, da rezultati studije pokazuju da su nanogeli smanjili upalu i poboljšali sposobnost oporavka u životinjskim modelima s ozljedom leđne moždine, djelomično obnavljajući motoričku funkciju. Također, oni otvaraju put novim terapijskim mogućnostima za pacijente s mijelolizom. Štoviše, ovaj pristup također može biti koristan za liječenje neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest, u kojoj upale i glija stanice igraju značajnu ulogu.

Izvor:
Politecnico di Milano and Istituto Mario Negri