Nedostatak vitamina D povezan s erekcijskom disfunkcijiom


Nedostatak vitamina D povezan s erekcijskom disfunkcijiom

Rezultati američkog istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 3.400 muškaraca, u dobi od 20 i više godina, ukazuju da bi nedostatak vitamina D mogao biti povezan s erekcijskom disfunkcijom.

Naime, pokazalo se da je nedostatak vitamina D bio prisutan u 35 posto muškaraca s erekcijskom difunkcijom, te u 29 posto muškaraca koji nisu imali erekcijsku disfunkciju.

Jednako tako, pokazalo se da muškarci koji imaju nedostatak vitamina D imaju 32 posto veću vjerojatnost da će biti impotentni u odnosu na muškarce s dovoljnim količinama vitamina D.

Smatra se da bi trebalo izvršiti dodatna istraživanja koja bi utvrdila postoji li izravna veza između nedostatka vitamina D i erekcijske disfunkcije, te ukoliko navedena veza postoji, to bi dovelo do novog načina liječenja.

Ostaje otvoreno pitanje može li dovođenje razine vitamina D na normalnu razinu, smanjiti rizik od erekcijske disfunkcije, te povratiti erektilnu funkciju.

Inače, oko 40 posto muškaraca starijih od 40 godina i 70 posto muškaraca starijih od 70 godina ne mogu postići i održati erekciju.

Izvor:
Johns Hopkins University PR