Što je erekcijska disfunkcija?


Što je erekcijska disfunkcija?

Erekcijska disfunkcija u muškarca, koja se katkada naziva i impotencija, definira se kao konzistentna poteškoća u postizanju i/ili održavanju erekcije dovoljne za obavljanje spolnog akta.
Mnogi muškarci katkada ili privremeno imaju poteškoća s erekcijom, no to ne mora uvijek značiti da će erekcijska disfunkcija postati kronični problem. Da bi se poteškoća proglasila erekcijskom disfunkcijom, mora se događati redovito. Ne mora se događati svaki puta kada muškarac želi spolni odnos, no mora se s vremenom ponavljati.
Erekcijska disfunkcija u muškarca tijesno je povezana s ostalim medicinskim stanjima. Zapravo, ona je obično simptom drugog medicinskog stanja u podlozi.

Stupnjevi erekcijske disfunkcije

Erekcijska se disfunkcija u različitih muškaraca može javiti u različitom stupnju. Liječnici općenito erekcijsku disfunkciju razvrstavaju u niže navedene kategorije:

  • Nema erekcijske disfunkcije - Sposobnost postizanja i održavanja erekcije nije umanjena erekcijskom disfunkcijom.
  • Blaga erekcijska disfunkcija - Sposobnost postizanja i održavanja erekcije blago je smanjena. Muškarci s blagom erekcijskom disfunkcijom u tipičnom slučaju navode da su samo povremeno zadovoljni svojim seksualnim sposobnostima.
  • Umjerena erekcijska disfunkcija - Sposobnost postizanja i održavanja erekcije umjereno je smanjena. Muškarci s umjerenom erekcijskom disfunkcijom rijetko su zadovoljni svojim seksualnim sposobnostima. Većina muškaraca s erekcijskom disfunkcijom pati upravo od umjerene erekcijske disfunkcije.
  • Teška erekcijska disfunkcija - Sposobnost postizanja i održavanja erekcije jako je smanjena. Muškarci s teškom erekcijskom disfunkcijom rijetko su zadovoljni ili uopće nisu zadovoljni svojim seksualnim sposobnostima.

Važno je shvatiti da i blaga erekcijska disfunkcija može u Vas ili u Vaše partnerice izazvati jake emocije, uključivši osjećaj gubitka. Mnogim je ljudima teško otvoreno i iskreno razgovarati o tim emocijama, no to može pomoći parovima u zbližavanju i tako povećati izglede za uspješno liječenje. Ako je Vama i Vašoj partnerici teško razgovarati o erekcijskoj disfunkciji, niste jedini.

Zadnja izmjena: 03.05.2024.