Partnerica i erekcijska disfunkcija


Partnerica i erekcijska disfunkcija

Razgovor s partnericom radi potpunog razumijevanja seksa i seksualnosti važan je. No budimo iskreni, razgovor s bilo kime, uključivši partnericu, o osjetljivim pitanjima može biti težak jer kao i mnoge druge stvari, i svoju seksualnost uzimamo kao nešto što se uglavnom razumije samo po sebi. Stoga ne čudi da se javljaju brojne zbunjujuće, često negativne emocije kada se suočimo sa slabljenjem te funkcije.

Nažalost, te negativne emocije često za posljedicu imaju još slabiju komunikaciju s našom partnericom. S vremenom, ako se komunikacija ne poboljša, često se pravimo kao da naš seksualni život nikada nije ni postojao. Sve to vodi uvijek istom ishodu. Jedan od najvažnijih koraka koje možemo poduzeti u nastojanju da se nosimo s erekcijskom disfunkcijom je razgovarati sa svojom partnericom.

Poteškoće s erekcijom ne znače da je to i kraj intimnog života Vas i Vaše partnerice.

Vaša partnerica i Vaši odnosi s njom važni su. Nemojte dopustiti da erekcijska disfunkcija stane na put Vašim zdravim odnosima i sreći.

Kako s partnericom razgovarati o erekcijskoj disfunkciji

Moguće je da ste sa svojom partnericom već razgovarali o erekcijskoj disfunkciji. I to vrlo vjerojatno nije bio jedan od najugodnijih razgovora koje ste vodili. To ne iznenađuje. Naša seksualnost i naš seksualni život važan je sastavni dio onoga što nas čini muškarcima. Kao i kada je riječ o bilo kojem aspektu života koji nam je važan, nismo baš sretni kada nam na tom području ne ide onako dobro kako bismo željeli ili kako smo navikli. Nažalost, ta nevolja često izaziva svađe ... što stvari može još više pogoršati. Kako to, dakle, izbjeći?

Razgovori većine nas, kada je riječ o seksu, svode se na samohvalu ili na pričanje viceva. Većina nas NIKADA nije iskreno ni otvoreno razgovarala o svome seksualnom životu. Kao i mnoge druge stvari, i svoju seksualnost uzimamo kao nešto što se uglavnom razumije samo po sebi. Stoga ne čudi da se javljaju brojne zbunjujuće, često negativne emocije kada se suočimo sa slabljenjem te funkcije. Nažalost, te negativne emocije često imaju za posljedicu još slabiju komunikaciju s našom partnericom. S vremenom, ako se komunikacija ne poboljša, često se pravimo kao da naš seksualni život nikada nije ni postojao. Sve to vodi uvijek istom ishodu. Jedan od najvažnijih koraka koji možemo poduzeti u nastojanju da riješimo poteškoće s erekcijskom disfunkcijom, bez obzira na to koliko ona dugo traje i koliko smo stari je razgovarati o tome sa svojom partnericom. Dakle, gdje početi?

Nekoliko osnovnih pravila

Jeste li čuli za onu staru uzrečicu "Za tango je potrebno dvoje"? Kada ste prvi puta doživjeli erekcijsku disfunkciju i kada ste je zadnji puta doživjeli, vjerojatno je to osjetila i Vaša partnerica. Stoga jedan od prvih najvažnijih koraka u razgovoru s Vašom partnericom treba biti priznanje što se događa. Dobri su izgledi da Vaša partnerica to ionako već zna.

Još jedna stvar koju valja imati na umu: i Vaša je partnerica, baš kao i Vi, vjerojatno imala mnogo negativnih, zbunjujućih emocija. No pogodite što? One se mogu kretati u posve različitom smjeru od Vaših. Partnerice muškaraca s erekcijskom disfunkcijom često razmišljaju na slijedeći način:

  • "On me više ne voli";
  • "On me više ne želi. Suviše sam stara / više nisam privlačna";
  • "Vjerojatno ima drugu". 

Dakako, Vama vjerojatno nije na pameti NIŠTA od toga. No kako će to Vaša partnerica znati ako ne razgovarate? Vi ste u međuvremenu možda također imali mnogo loših osjećaja. No ako ih budete čuvali za sebe, Vašoj će partnerici biti prilično teško pružiti Vam potporu. Vrlo malo naših partnerica može čitati misli (premda se katkada čini da mogu).

Optuživanje - igra bez pobjednika

Žalosna je činjenica da u neugodnim situacijama najčešće reagiramo tako da nastojimo okriviti nekog drugog. Živimo u kulturi koja podržava takav pristup. Nažalost, to baš ne pomaže, napose kada je riječ o erekcijskoj disfunkciji. Kada smo zbunjeni i ljuti, katkada reagiramo pogrešno i optužujemo druge zbog vlastite situacije. I kada netko drugi optužuje nas, prirodno reagiramo braneći se i ljuteći se. I začarani se krug nastavlja. Ja optužujem tebe, ti se razljutiš i optužuješ mene, ja se razljutim ... to doista ne vodi međusobnim odnosima ispunjenima ljubavlju. Kako ćete, dakle, prestati igrati igru optuživanja?

Juriš s Ja

Jedan od najdjelotvornijih načina da se izbjegne igra optuživanja je primijeniti ono što se naziva slanjem "Ja"-poruka. Što su to "Ja"-poruke? To su poruke kojima govorimo o samome sebi. Kao npr.:

  • "Ja osjećam…"
  • "Ja ne volim…."
  • "Mene brine…."

Te su poruke vrlo različite od "Ti-poruka", koje se nažalost općenito često izgovaraju, a glase poput:

  • "Ti ne bi trebala …"
  • "Ti nikada …"

Onaj tko se služi takvim izjavama može biti gotovo posve siguran da će sugovornicu razljutiti i izazvati na obranu. S druge strane, sugovornici će biti teško kriviti Vas ako joj govorite o SEBI. Stoga pokušajte tako.

Što još?

Još je nekoliko nepoželjnih okolnosti o kojima valja voditi računa. Ne pokušavajte započinjati razgovor ako ste Vi ili Vaša partnerica umorni. Ili ako se ne osjećate dobro. Ni nakon što ste oboje popili nekoliko pića. Nastojte odabrati trenutak kada nijedno od vas dvoje nije rastreseno i kada nije vjerojatno da će vas netko prekinuti. Ne bojte se razgovor započeti isprikom ako za to imate razloga. Upamtite, na kraju dana više neće biti važno tko je bio u pravu. Ono što je važno jest da nijedno od Vas ne osjeća da je u zabludi! Napokon, imajte na umu što doista želite postići. Ako je Vaš cilj poboljšati ili obnoviti seksualne odnose, razmišljajte kako da to i kažete. Želite li iskušati novu terapiju? Raspravite o tome sa svojom partnericom. Poslušajte što ona o tome misli, što nju brine. Nećete požaliti što ste to učinili.

Što nakon toga?

Ako ste odlučili potražiti medicinsku pomoć zbog erekcijske disfunkcije od koje patite, raspravite o tome sa svojom partnericom. Bude li voljna, neka zajedno s Vama pođe k liječniku. Tako će i ona moći čuti što će Vam liječnik reći o erekcijskoj funkciji općenito i o tome koji bi način liječenja bio za Vas najbolji. Ne zaboravite, što Vaša partnerica bude više znala, to će lakše biti i Vama i njoj. Upamtite ... najveći spolni organ koji imamo je naš mozak!

Zadnja izmjena: 03.05.2024.