Erekcijska disfunkcija - FAQ


Erekcijska disfunkcija - FAQ

Što je erekcijska disfunkcija (ED)?

Erekcijska disfunkcija, katkada nazvana i impotencija, definira se kao konzistentna poteškoća u postizanju i/ili održavanju erekcije dovoljne za obavljanje spolnog akta. Mnogi muškarci katkada ili privremeno imaju poteškoća s erekcijom, no to ne znači da imaju erekcijsku disfunkciju. Da bi se poteškoća proglasila erekcijskom disfunkcijom, mora se događati redovito. Ne mora se događati svaki puta kada muškarac želi spolni odnos, no mora se s vremenom ponavljati.

Jesu li impotencija i erekcijska disfunkcija jedno te isto?

Drži se da ta dva izraza označavaju isto, no erekcijska je disfunkcija točniji izraz. Impotencija obuhvaća i erekcijsku disfunkciju, no može označavati i druge stvari, poput straha od neuspjeha, stresa, tjeskobe, depresije i nedostatka samopouzdanja.

Koliko je erekcijska disfunkcija česta?

Od erekcijske disfunkcije pati više od 152 milijuna muškaraca širom svijeta, a učestalost erekcijske disfunkcije u muškaraca između 40 i 70 godina je 52%. Nažalost, pomoć potraži njih manje od 10%.

Kako ću znati da imam erekcijsku disfunkciju?

Da bi mogao dijagnosticirati i evaluirati erekcijsku disunkciju, Vaš liječnik mora uzeti anamnezu i obaviti kompletan fizički pregled. Prvo, važno je da se ustanovi imate li erekcijsku disfunkciju ili neki drugi oblik seksualne disfunkcije. Upamtite, erekcijska disfunkcija znači imati stalne poteškoće s postizanjem i/ili održavanjem erekcije nužne za obavljanje spolnog odnosa.

Je li erekcijska disfunkcija normalan sastavni dio starenja?

Kako postaju stariji, muškarci često primjećuju da im je potrebno duže vrijeme za postizanje erekcije, da erekcija nije tako čvrsta kao što je bila ranije ili da im treba duže vremena za postizanje orgazma. Te normalne promjene, povezane sa starenjem, ne treba brkati s erekcijskom disfunkcijom. Erekcijska disfunkcija nije neizbježan sastavni dio starenja. I ako se javi, većinom se može liječiti.

Može li se erekcijska disfunkcija liječiti?

Erekcijska se disfunkcija u većini slučajeva ne može izliječiti; može se djelotvorno liječiti. Zapravo, danas postoje nove mogućnosti koje mogu pomoći muškarcima da uspješno reagiraju na seksualnu stimulaciju.

Što uzrokuje erekcijsku disfunkciju?

Erekcijsku disfunkciju može prouzročiti bilo koji poremećaj koji utječe na fizički slijed zbivanja koja vode k erekciji – napose bilo koji poremećaj koji utječe na dotjecanje krvi u penis tijekom seksualne stimulacije. Među zdravstvena stanja često povezana s erekcijskom disfunkcijom ubrajaju se bolest srca, visoki krvni tlak i dijabetes.

Čuo sam da erekcijsku disfunkciju mogu izazvati i neki lijekovi – je li to točno?

Neki lijekovi, koje uzimate zbog drugih zdravstvenih poteškoća, mogu izazvati erekcijsku disfunkciju kao nuspojavu. Među njih se ubrajaju neki lijekovi za sniženje povišenog krvnog tlaka i lijekovi koji se uzimaju pri bolesti srca, alergijama, depresiji, tjeskobi, poremećajima uzimanja hrane i ulkusima.
Važno je da se pridržavate savjeta svoga liječnika ili drugog zdravstvenog djelatnika i lijekove uzimate prema uputi. Sa svojim liječnikom porazgovarajte o lijekovima i pripravcima nabavljenima bez recepta koje uzimate – katkada Vam liječnik može propisati drugi lijek. 

Postoje li i drugi čimbenici rizika za erekcijsku disfunkciju?

I neke "životne navike" mogu utjecati na erekciju. Među njih se ubrajaju pušenje, pretjerana konzumacija alkohola i prekomjerna tjelesna težina. Bilo bi dobro zbog Vašeg sveukupnog zdravlja da pokušate prestati pušiti, da alkohol pijete umjereno i da postignete i održavate primjerenu tjelesnu težinu.

Što mogu učiniti da spriječim pojavu erekcijske disfunkcije?

Budući da je pojava erekcijske disfunkcije povezana s određenim čimbenicima rizika, poput pušenja, prekomjerne tjelesne težine i pretjerane konzumacije alkohola, mogućnost pojave erekcijske disfunkcije možete smanjiti vodeći računa o svome zdravlju i promjenom načina života. Budući da i neki lijekovi mogu povećati rizik od erekcijske disfunkcije, svog liječnika obavijestite o svakom lijeku ili pripravku nabavljenom bez recepta, koji uzimate.

Koja su sredstva za liječenje erekcijske disfunkcije?

Među danas dostupne načine za liječenje erekcijske disfunkcije ubrajaju se:

  • PDE-5 inhibitori (vardenafil, tadalafil, sildenafil)
  • apomorfin
  • prostaglandin alprostadil (PGE1)
  • vakumska pomagala,
  • kirurški implantati,
  • testosteron
  • biljni i ostali pripravci koji se nabavljaju bez recepta.

Prije negoli razmotrite uporabu bilo kojeg sredstva za liječenje erekcijske disfunkcije ili ga počnete koristiti, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Koliko su ta sredstva djelotvorna?

Sredstva za liječenje erektilne disfunkcije u različitih ljudi djeluju različito. Vi i Vaš liječnik odlučit ćete koji je način liječenja za Vas najbolji. Da biste postigli najbolji rezultat, važno je da sredstvo koristite ili lijek uzimate pravilno i u skladu s uputama liječnika. Proizvodi za liječenje erektilne disfunkcije, koji se dobivaju na recept, u mnogih muškaraca mogu dobro djelovati, no nisu za svakoga.

Kako ću znati koji je način liječenja erekcijske disfunkcije za mene najbolji?

Najprije sa svojim liječnikom porazgovarajte o svim mogućnostima liječenja, a onda zajedno odlučite koja je od njih za Vas najbolja. Razgovarajte sa svojom partnericom. Dajte novom načinu liječenja priliku da se pokaže. Katkada, napose ako je od posljednjeg spolnog odnosa prošlo mnogo vremena, liječenje ne mora odmah djelovati na najbolji način. Ako jedan način liječenja ne bude djelovao onako kako ste željeli, možda će drugi biti bolji, i zato nemojte odustati.

Gdje da potražim pomoć?

Možda će Vam biti neugodno tražiti lijek za liječenje erekcijske disfunkcije. Uvijek počnite razgovorom sa svojim liječnikom, kako biste odabrali za Vas najprimjereniji način liječenja.

Kako se postavlja dijagnoza?

Liječnik će Vam postaviti brojna pitanja o Vašim simptomima, općem zdravstvenom stanju i načinu života. Općenito, obaviti ćete fizički pregled i određene laboratorijske pretrage.

Što će me liječnik pitati?

Pitati će Vas o lijekovima koje uzimate i o načinu života kojim živite. Neka od tih pitanja mogu biti uznemirujuća ili neugodna, no važna su. Pitati će Vas kako dugo imate poteškoća s erekcijom i jesu li one počele iznenada ili postupno; događaju li se stalno ili samo s vremena na vrijeme. Pitanja mogu biti i neugodnija, jer će Vas liječnik pitati imate li poteškoća samo sa svojom partnericom ili imate više partnerica, i ima li razlike u postizanju i održavanju erekcije kada ste s drugom partnericom. Pitati će Vas i o načinu stimulacije, o stupnju erekcije i o tome koliko dugo ona traje.

Liječnik će uzeti anamnezu, tj. podatke o eventualnim kirurškim zahvatima koje ste imali, lijekovima koje uzimate i načinu života kojim živite. 

Što će liječnik tražiti pri fizičkom pregledu?

Tijekom fizičkog pregleda liječnik će tražiti fizičke znakove bolesti u podlozi, npr. dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti srca. Fizički se pregled može razlikovati i uključiti i pregled penisa i ravnog crijeva.

Hoću li obaviti i laboratorijske pretrage?

Liječnik će možda željeti da se odredi razina testosterona. Razina testosterona mogla bi biti ključni pokazatelj za razumijevanje poteškoća i liječnik će ocijeniti treba li Vam dodatni testosteron. Imate li erekcijsku disfunkciju i nisku razinu testosterona, uzimanje dodatnog testosterona moglo bi pomoći da bolje reagirate na liječenje erekcijske disfunkcije.

Zadnja izmjena: 03.05.2024.