Što uzrokuje erekcijsku disfunkciju?


Što uzrokuje erekcijsku disfunkciju?

Primarna erekcijska disfunkcija (muškarac nikad nije bio sposoban postići i održati erekciju) je rijetka i gotovo uvijek se dešava iz psiholoških razloga, a rijetko zbog bioloških čimbenika (npr. niska razina testosterona).

Sekundarna erekcijska disfunkcija javlja se u muškaraca koji su mogli ranije postići erekciju, ali sada to više ne mogu. Više od 80 posto slučajeva sekundarne erekcijske disfunkcije je organske etiologije.

Glavni uzroci erekcijske disfunkcije su  druga medicinska stanja, lijekovi ili navike koje utječu na protjecanje krvi. Neka od tih medicinskih stanja češće se javljaju u starijih muškaraca – no dob sama po sebi nije uzrokom erekcijske disfunkcije.

Erekcijsku disfunkciju može prouzročiti svaki poremećaj koji utječe na fizički slijed zbivanja koja vode k erekciji – napose bilo koji poremećaj koji utječe na dotjecanje krvi u penis tijekom seksualne stimulacije. Među medicinska stanja često povezana s erekcijskom disfunkcijom ubrajaju se:

  • povišeni krvni tlak;
  • bolest srca, koja se često naziva i "kardiovaskularna" bolest;
  • povišena razina kolesterola u krvi;
  • dijabetes;
  • depresija.

Stanja poput dijabetesa, bolesti srca i povišenog krvnog tlaka ograničavaju protjecanje krvi i uzrokuju oštećenja krvnih žila, živaca, glatkih mišića i vezivnog tkiva, koji sudjeluju u postizanju i održavanju erekcije.

Dijabetes

Dijabetes se drži čestim čimbenikom rizika za razvoj erekcijske disfunkcije te se erekcijska disfunkcija javlja u mnogih muškaraca s dijabetesom (u njih se erekcijska disfunkcija javlja ranije negoli u ostalih muškaraca). Uz to, vjerojatnost pojave erekcijske disfunkcije u muškaraca s dijabetesom do četiri je puta veća negoli u ostalih muškaraca.

Povišeni krvni tlak

Povišeni krvni tlak može uzrokovati otvrdnuće i suženje krvnih žila. To može ograničiti dotjecanje krvi u Vaš penis i izazvati erektilnu disfunkciju. Uz to, neki lijekovi za sniženje povišenog krvnog tlaka također mogu pridonijeti pojavi erekcijske disfunkcije.

Bolest srca i povišena razina kolesterola u krvi

Kao i povišeni krvni tlak, i bolest srca i povišena razina kolesterola u krvi mogu utjecati na dotjecanje krvi u penis i izazvati erekcijsku disfunkciju. Mogućnost pojave erekcijske disfunkcije u muškaraca s bolesti srca dvostruko je veća negoli u ostalih muškaraca.

Depresija

Depresija, zajedno sa stresom, tjeskobom i strahom od neuspjeha može doprinijeti pojavi erekcijske disfunkcije. S druge strane, muškarci s erekcijskom disfunkcijom zbog fizičkog uzroka mogu također patiti od depresije, stresa i tjeskobe.

Kirurški zahvat na prostati

Kirurški zahvat na prostati, napose radikalni zahvat zbog raka prostate, može nenamjerno prouzročiti erekcijsku disfunkciju oštećenjem živaca i arterija koje prolaze nedaleko prostate i djeluju na penis.

Ostala medicinska stanja

Među ostala medicinska stanja koja mogu prouzročiti erekcijsku disfunkciju ili pridonijeti njenoj pojavi ubrajaju se: 

  • bolest bubrega,
  • kronični alkoholizam,
  • neurološke bolesti (npr. moždani udar, multipla skleroza, epilepsija temporalnog režnja, ozljede kralješnične moždine)
  • hormonski poremećaji (npr. hipogonadizam)

Erekcijsku disfunkciju mogu prouzročiti i neki lijekovi

Oko 25 % slučajeva erekcijske disfunkcije uzrokuju lijekovi koji se koriste za liječenje drugih bolesti. Među njih se ubrajaju neki lijekovi za povišeni krvni tlak, bolesti srca i depresiju.

Ako mislite da postoji mogućnost da lijek koji uzimate doprinosi erekcijskoj disfunkciji koja Vas muči, porazgovarajte sa svojim liječnikom. Pitajte bi li uzimanje drugog lijeka pomoglo u ublažavanju simptoma erekcijske disfunkcije.

Navike i način života mogu biti povezani s erekcijskom disfunkcijom

"Životne navike" poput pušenja, pretjeranog konzumiranja alkohola te prekomjerna tjelesna težina mogu pridonijeti pojavi poteškoća s erekcijom.

Pušenje

Pušenje oštećuje arterije. Pušite li cigarete, to može prouzročiti određenu vrstu poteškoća s protjecanjem krvi, zbog kojih Vam može biti teže postići i održati erekciju. Muškarci koji puše trebali bi sa svojim liječnikom porazgovarati o tome kako se odviknuti od pušenja.

Pretjerano konzumiranje alkohola

Dok umjereno konzumiranje alkohola može imati i neke povoljne učinke, suviše alkohola može izazvati erekcijsku disfunkciju. Jedno je od nedavnih istraživanja pokazalo da je u muškaraca koji popiju više od dva pića na dan rizik od erekcijske disfunkcije dvostruko veći negoli u onih koji uopće ne piju.

Prekomjerna tjelesna težina

Postići i održavati zdravu tjelesnu težinu dobro je i za zdravlje općenito i može znatno pomoći pri liječenju nekih gore spomenutih medicinskih stanja. Npr., imate li dijabetes i istodobno prekomjernu tjelesnu težinu, "skidanje" kilograma je ključno.

Živjeti zdravo – pravilno se hraniti, redovito vježbati, umjereno piti i ne pušiti – pomoći će da sačuvate svoje seksualno zdravlje.

Zašto? Zato što su medicinska stanja koja utječu na protjecanje krvi među najčešćim uzrocima erekcijske disfunkcije.

Kako postaju stariji, muškarci često primjećuju da im je potrebno duže vrijeme za postizanje erekcije, da erekcija nije tako čvrsta kao što je bila ranije ili da im treba duže vremena za postizanje orgazma. Te normalne promjene, povezane sa starenjem, ne treba brkati s erekcijskom disfunkcijom. Erekcijska disfunkcija nije neizbježan sastavni dio starenja – ona se većinom može liječiti.

Zadnja izmjena: 03.05.2024.