Niske doze zračenja obećavaju kao tretman za ozljede mozga i moždani udar


Niske doze zračenja obećavaju kao tretman za ozljede mozga i moždani udar

Traumatska ozljeda mozga (TBI) i ishemijski moždani udar glavni su javnozdravstveni problemi i vodeći uzroci smrti i invaliditeta diljem svijeta. No, nedavno su znanstvenici iz Hong Konga otkrili da niske doze ionizirajućeg zračenja (LDIR), poput rendgenskog zračenja, mogu smanjiti veličinu lezije i preokrenuti motoričke nedostatke kod traumatske ozljede mozga i miševa sa ishemijskim moždanim udarom, pokazujući da LDIR može biti obećavajuća terapijska strategija za pacijente s TBI i moždanim udarom.

Gotovo polovica osoba koje su preživjele traumatsku ozljedu mozga i moždani udar ima doživotno motoričko oštećenje i invaliditet. Obično se sekundarno oštećenje mozga pogoršava tijekom vremena nakon primarnih ozljeda u TBI-u (mehaničke ozljede poput prometne nesreće ili padova starijih osoba) i moždanog udara (kada je blokiran protok krvi u mozgu), zbog nepovoljnog i neprijateljskog neuroinflamatornog okruženja.

Ovo istraživanje je pokazalo da niske doze rendgenskog zračenja potpuno poništavaju motoričke nedostatke kod miševa s TBI i moždanim udarom i obnavljaju aktivnost mozga nakon moždanog udara. Što je još važnije, tretman rendgenskim zračenjem niskih doza odgođen za osam sati još uvijek je bio učinkovit u dopuštanju potpunog oporavka motoričke funkcije nakon moždanog udara, što je vrlo klinički relevantno za kliničku primjenu, budući da je vrlo vjerojatno da mogu proći sati prije nego što bilo kakav tretman bude dostupan.

Izvor:
Brain, Behavior, and Immunity