Obilježavanje Svjetskog tjedna glaukoma


Obilježavanje Svjetskog tjedna glaukoma

Od 10. do 16. ožujka obilježava se Svjetski tjedan glaukoma s ciljem promicanja svijesti o glaukomu kao jednom od vodećih uzroka sljepoće diljem svijeta. Ove godine obilježava se pod sloganom "Svijet je čudo vidjeti svaki dan - ne dopustite glaukomu da vas u tome spriječi".

Tim povodom, održat će se razne aktivnosti koje uključuju predavanja renomiranih stručnjaka, distribuciju korisnih pisanih materijala, akcije probira rizične radno-aktivne populacije koje uključuju mjerenje očnoga tlaka i slične.

U Zagrebu se 13. ožujka, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava Simpozij o glaukomu na kojem će govoriti stručnjaci iz Klinika za očne bolesti KBC-a Zagreb, Rijeka, Split, Sestre milosrdnice, Klinike za očne bolesti KB Sveti Duh i KB Dubrava.

Tijekom svjetskog tjedna glaukomske bolesti, u organizaciji Jedinice samostalne djelatnosti oftalmologije OB Koprivnica, Hrvatskog oftalmološkog društva i Hrvatskog liječničkog zbora, održat će se od 11. do 15. ožujka u prostorima Edukacijskog centra Opće bolnice dr. Tomislav Bardek u Koprivnici prigodni program. Organizirat će se akcije mjerenja očnog tlaka i debljine rožnice (pahimetrija), pregledi na biomikroskopu, pregled fundusa kao i edukacija o glaukomskoj bolesti.

Opća bolnica Zadar također organizira tjedan otvorenih vrata na Očnom odjelu, gdje svi zainteresirani mogu doći izmjeriti očni tlak. Planiran je screening povišenog očnog tlaka s ciljem prikupljanja što više podataka o drugim faktorima rizika za razvoj glaukoma i obrada svih pacijenata kod kojih postoji sumnja na glaukomsku bolest.

U sklopu Svjetskog tjedna u OB Zadar održat će se predavanje za liječnike obiteljske medicine o problemima oboljelih od glaukomske bolesti, kao i posjete raznim udrugama i ustanovama, poput udruge dijabetičara, staračkih domova, gdje će se, uz predavanja i podjelu promotivnih materijala i upitnika, mjeriti očni tlak  iCare tonometrom.

Izvor:
MZ RH