Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje oboli oko 450 žena


Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje oboli oko 450 žena

Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje oboli oko 450 žena, no zbog nepostojanja ranih simptoma bolesti kod dvije trećine žena rak se otkrije u kasnom stadiju kada su mogućnosti liječenja male, pa je od iznimne važnosti da žene jednom godišnje odlaze na redovite ginekološke preglede, istaknuli su danas stručnjaci na tribini udruge "Sve za nju" u povodu Svjetskog dana raka jajnika.

"Rak jajnika najsmrtonosniji je među četiri genitalna karcinoma kod žena, bolest se dugo razvija, a kako ne postoji odgovarajući probir najčešće se otkriva u uznapredovalom stadiju, pa ga zovemo 'tihim ubojicom'", kazao je predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju prof. dr. sc. Ante Ćorušić. U Hrvatskoj je, dodaje, rak jajnika na šestom mjestu među svih sijelima karcinoma u žena, a godišnje se dijagnosticira kod 450 žena, dok od raka jajnika umre oko 320 žena.

Predstojnik Klinike za ginekologiju KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Herman Haller istaknuo je da rana dijganostika raka jajnika još uvijek nije moguća, ali su se pojavile određene novine koje predstavljaju pomak za pojedine skupine pacijenata koje treba iskoristiti. Riječ je o mogućnosti rane dijagnostike obiteljskog raka jajnika, koji je kod takvih žena moguće spriječiti odstranjenjem jajnika i jajovoda.

Mr. sc. Višnja Matković iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb istaknula je da se rak jajnika danas liječi prvenstveno kirurški, nakon čega slijedi kemoterapija koju, nažalost, prolaze gotovo sve bolesnice, budući da ih je dvije trećine u uznapredovaloj fazi bolesti, te dodala da je dobro što se zadnjih godinu-dvije rak jajnika počinje liječiti individualizirano jer se otkrivaju novi lijekovi, pa tako prvi puta imamo lijekove koji su ciljana terapija za skupinu bolesnica koje imaju mutaciju BRCA gena.

Inače, rizik od raka jajnika raste s dobi, a najviše žena obolijeva nakon menopauze u dobi od 50 do 80 godina, dok se kod 10 posto žena javlja prije menopauze.

Na pojavu mogu utjecati čimbenici rizika kao što su životne navike (pušenje, perkomjerna težina, slaba tjelesna aktivnost), neplodnost i uporaba lijekova za liječenje neplodnosti. Također je rizik od pojave bolesti veći kod žena koje nisu rađale ili su rano dobile menstruaciju te kasno ušle u menopauzu, kao i prisutnost bolesti u obitelji ili mutacija gena BRCA 1 i BRCA 2.

Rak jajnika veliki je javnozdravstveni problem i u svijetu, gdje godišnje oboli 240.000 žena, a umire njih oko 150.000.

Izvor:
Udruga "Sve za nju"