Zaslađeni čaj ne nudi iste zdravstvene prednosti kao nezaslađeni


Zaslađeni čaj ne nudi iste zdravstvene prednosti kao nezaslađeni

Prema rezultatima novog istraživanja svakodnevno pijenje nezaslađenog čaja može pomoći da živite dulje, dok dodavanje šećera ili zaslađivača može smanjiti te prednosti.

Konzumacija nezaslađenog čaja značajno smanjuje rizik od smrti od svih uzroka, raka i kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s čajem zaslađenim šećerom i umjetno zaslađenim čajem, što sugerira da dodavanje šećera ili umjetnih sladila može promijeniti, ali ne nužno i poništiti, zdravstvene koristi čaja.

Čaj sadrži sekundarne metabolite, poput fenola i flavonoida, s antioksidativnim svojstvima, a mnoge studije dokumentirale su zdravstvene prednosti čaja.

Budući da je crni čaj bio dominantna vrsta koja se konzumirala u studiji, uočene koristi vjerojatno su uzrokovane upravo crnim čajem. Buduća istraživanja trebala bi također procijeniti jesu li slične povezanosti uočene sa zelenim ili biljnim čajevima.

Izvor:
Frontiers in Nutrition