Omega-3 masne kiseline i vitamini mogu smanjti rizik od atrofije mozga
![Omega-3 masne kiseline i vitamini mogu smanjti rizik od atrofije mozga](/var/cybermed/storage/images/vijesti/omega_3_masne_kiseline_i_vitamini_mogu_smanjti_rizik_od_atrofije_mozga/2419327-1-cro-HR/omega_3_masne_kiseline_i_vitamini_mogu_smanjti_rizik_od_atrofije_mozga.jpg)
Istraživanje koje je proučavalo učinak 30 hranjivih tvari na 104 ispitanika prosječne dobi od 87 godina pokazalo je da starije osobe koje imaju više razine omega-3 masnih kiselina te vitamina B, C, D i E u krvi, imaju bolje kognitivne sposobnosti i veći volumen mozga.
Inače do određenog stupnja atrofije ili skupljanja mozga dolazi usljed starenja, dok je značajnije smanjenje volumena mozga povezano s padom mentalnih sposobnosti i Alzheimerovom bolesti.
Tako se pokazalo da su ispitanici s višim razinama vitamina B, C, D i E bili uspješniji na testovima izvršnih funkcija i pažnje te su imali i bolje vizualno-spacijalne sposobnosti i kognitivne funkcije.
Omega-3 masne kiseline koje se mogu naći u lososu, bile su povezane s boljim izvršnim funkcijama poput razmišljanja i planiranja te manjim promjenama u bijeloj tvari mozga.
Naime promjene u bijeloj tvari mozga mogu ukazivati na oštećenja malih krvnih žila u mozgu.
Izvor:
Neurology